Hopp til innhold

Håper disse kvinnene vil inspirere

DRAMMEN (NRK): Da de manglet bussjåfører, ønsket Vy buss Drammen kvinner med flerkulturell bakgrunn. Nå er håpet at de nyansatte skal sørge for flere kvinnelige bussjåfører i fremtiden.

FERSKE BUSSJÅFØRER: De trives alle i jobben bak rattet. Fra venstre: Hamdi Ali Sahal, Shewit Gebremariam, Magdalena Krawczyk og Wahida Nagibi.

FERSKE BUSSJÅFØRER: De trives alle i jobben bak rattet. F.v.: Hamdi Ali Sahal, Shewit Gebremariam, Magdalena Krawczyk og Wahida Nagibi.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Jeg er fornøyd. Å se relativt unge damer ønske seg til vår bransje, som hovedsakelig består av godt voksne menn, er hyggelig.

Det sier avdelingsleder Terje Njåstad i Vy buss Drammen til NRK.

Det siste året har Vy buss Drammen ansatt syv kvinner med innvandrerbakgrunn. Mange fra land hvor det nye yrkesvalget hadde vært helt uaktuelt.

Trives i bevegelse

Magdalena Krawczyk og Hamdi Ali Sahal er to av de nye bussjåførene. De trives begge bak rattet, og liker å være i bevegelse i arbeidshverdagen.

– Norge er så vakkert. Jeg liker å se mange vakre steder og oppleve fjord og fjell, mens jeg er på jobb, forteller Krawczyk.

DELER ERFARINGER: Foran f.v.: Shewit Gebremariam og Wahida Nagibi. Bak f.v.: Magdalena Krawczyk og Hamdi Ali Sahal.

UTVEKSLER ERFARINGER: Foran f.v.: Shewit Gebremariam og Wahida Nagibi. Bak f.v.: Magdalena Krawczyk og Hamdi Ali Sahal.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Hamdi Ali Sahal fra Somalia forteller at hun bestemte seg for å bli bussjåfør etter å ha hørt at Vy ønsket seg flere kvinner.

Hun kjenner mange somaliske menn som kjører buss, men generelt få kvinner med busslappen. Selv er hun den eneste somaliske kvinnen hun vet om med førerkort for buss.

Fornøyd med ansettelsene

Men for et busselskap i Norge er disse kvinnene gull verdt, og Njåstad er godt fornøyd med ansettelsene.

– For meg som arbeidsgiver, så er det et veldig stort behov for disse kvinnene. Vi må ha folk til å kjøre mange avganger daglig, sier han.

ØNSKER MANGFOLD: Avdelingsleder Terje Njåstad i Vy buss Drammen ønsker mangfold på arbeidsplassen.

ØNSKER MANGFOLD: Avdelingsleder Terje Njåstad i Vy buss Drammen ønsker mangfold på arbeidsplassen.

Foto: Carolina Bækkelund Hauge / NRK

Rundt 65 prosent av staben hans, på nesten 300 ansatte, er fra andre land enn Norge.

– Vi liker mangfold, også når det kommer til kjønn. Damer tar ofte med seg noen andre egenskaper på jobb. Du blir i godt humør av å møte dem om morgenen, sier Njåstad.

Han forteller at de ønsker å vise fram at det er fult mulig å være kvinne, og gå inn i et yrke hvor de fleste er menn, uavhengig av opprinnelse og kjønn.

– Jo flere kvinner som kjører buss, jo flere kvinner får øynene opp for at dette er en helt ok mulighet, forklarer Njåstad.

Ble raskt ansatt

Trebarnsmoren Wahida Nagibi fra Afghanistan har funnet sin nye levevei. Etter at hun i fjor fikk førerkort for buss, ble hun raskt ansatt som sjåfør.

VIL INSPIRERE ANDRE: Wahida Nagibi tror at flere kvinner vil kunne la seg inspirere til å kjøre buss, hvis de ser andre kvinner bak rattet.

NY VEI: Wahida Nagibi valgte en ny vei i livet. Hun tror flere kvinner vil la seg inspirere til å velge sjåføryrket, dersom de ser at kvinner også kjører buss.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Nå kjører hun leddbussen fra bydel til bydel i Drammen. Det hadde vært utenkelig i hjemlandet.

– Der tenker de at kvinner ikke kan være bussjåfører, sier Wahida.

Hun tror og håper at hun kan være en inspirasjon for andre kvinner, som ønsker seg inn i sjåfør-yrket i fremtiden.