Håper frivilligheten ikke er et moteblaff

Frivillige strømmer til for å hjelpe flyktninger, men hjelpeorganisasjonene håper interessen holder seg. Det er nå jobben begynner, mener Røde Kors.

Frivillige deler ut mat

MAT: Frivillige har blant annet delt ut mat til flyktninger.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi har fått over 100 nye frivillige de siste ukene, sier Elin Antonsen, koordinator og tilrettelegger for frivillige i Røde Kors Østfold.

Interessen for å hjelpe flyktninger har vært stor de siste ukene og hjelpeorganisasjonene opplever pågang. Men det er tiden fremover som virkelig skal sette frivilligheten på prøve.

– Vi har en kjempeviktig jobb å gjøre med integrering og det å få mennesker ut i vårt samfunn.

– I krise

Tirsdag kunne NRK fortelle at myndighetene har vært helt avhengige av hjelp fra de frivillige de siste ukene. Både til å opprette midlertidige mottak, og til å ta unna strømmen av flyktninger.

Elin Antonsen

TRENGER FLERE: Elin Antonsen i Røde Kors Østfold trenger flere frivillige til jobben som venter med å integrere flyktningene i samfunnet.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Nå håper Antonsen at interessen for frivillig arbeid holder seg og at det ikke kun er et moteblaff.

– Det blir spennende å se. Vi håper at de fleste som har meldt seg blir med videre. Det er en like viktig prosess som venter som den akutte vi har sett så langt. Mange mennesker har opplevd en krise og bærer på mye som kan komme frem i etterkant. Da er det viktig at vi er på banen, sier hun.

– Vekker vonde ting

Antonsen har jobbet med flyktninger i en årrekke og sier at man har sett flere eksempler på at det skjer noe når man blir bosatt etter venteperioden.

– Det skjer noe mentalt med mennesker. De skal bosettes, det er nå de skal starte sine nye liv. Barna skal på skole, det er norskopplæring og mange kommer til et punkt hvor de reflekterer over det de har forlatt.

Hun sier det kan være smertefullt for mange.

– Det foregår prosesser som vekker mange vonde ting. Da kan våre frivillige være med på å støtte. Vi håper vi klarer å mobilisere til integreringsjobben. Det er absolutt den viktigste jobben, forklarer hun.