Hopp til innhold

Hansa Borg jakter på en ny bestevenn

Forhandlingene mellom Hansa Borg Bryggerier og Rema 1000 er avsluttet. Fremtiden for bryggeriet kan bli dramatisk, sier direktøren.

Lars Midtgaard

Administrerende direktør Lars A. Midtgaard i Hansa Borg.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Det skapte reaksjoner da det ble kjent at Rema 1000 kutter ut flere Mack, Aass og Hansa Borg-produkter i sine butikker, både fra bryggeriene selv, sinte forbrukere og politikere.

Mack Ølbryggeri har allerede informert sine ansatte om at de må kutte minst 30 årsverk på grunn av store inntektsfall.

– Dramatisk mindre volum

Administrerende direktør Lars A. Midtgaard i Hansa Borg vil foreløpig ikke si om noen av Hansa Borgs drøyt 400 ansatte vil få samme beskjed.

– Det er for tidlig å si akkurat dette innebærer med tanke på permitteringer og eventuelt oppsigelser. Det kan tenkes at forbrukerne heller går i andre butikker og finner produktene våre, og da kan det hende vi ikke mister så mye omsetning, sier Midtgaard til NRK.

På en pressekonferanse i Oslo torsdag fortalte Midtgaard at de har blitt en lokal leverandør til Rema 1000 - en avtale den administrerende direktøren mener kan få dramatiske konsekvenser for salget til bryggeriet.

– I fjor var vi tilstede på hele Vestlandet fra Rogaland til Nord-Møre. Men i 2017 har vi kommet til en forståelse med Rema 1000 om at vi kun skal være til stede i Bergen og Hordaland med et begrenset antall produkter. Dermed blir volumet dramatisk mye mindre, sier han og legger til:

– Vi skal ikke legge oss ned og dø, men vi må nå ut og styrke vårt samarbeid med andre aktører. Vi skal ut og finne en ny bestevenn.

Rema: – Vil fortsatt selge de største variantene

Kommunikasjonsdirektør Mette Fossum i Rema 1000 påpeker at Hansa Borg i 2015 sa opp sin nasjonale avtale med dagligvarekjeden for 2016.

– I 2016 har de hatt en regional avtale, noe vi fortsetter med i 2017. Vi er enige om en avtale og vil fortsatt selge de største variantene fra Hansa Borg i Hordaland, Østfold og Vest-Agder, skriver hun.

Midtgaard i Hansa Borg sier til NRK at Rema 1000 i Østfold vil selge produktene deres i Fredrikstad og Sarpsborg.

Men på direkte spørsmål om dette, svarer Rema 1000 at varene også blir tilgjengelig i resten av fylket.

– Vi har inngått en regional leverandøravtale for Hordaland, Østfold og Vest-Agder, og i Østfold vil Hansa Borgs produkter være tilgjengelige også i blant annet Moss og Halden, sier hun.

Lager hos Hansa Borg Bryggerier

Hansa Borg Bryggerier har fabrikklokaler i Sarpsborg, Kristiansand og Bergen.

Foto: Hansa Borg

Har ikke tatt stilling til oppsigelser

Ifølge Midtgaard solgte Hansa Borg 14,5 millioner liter av sine produkter gjennom Rema 1000 i 2015.

For 2017 frykter de at salget kan ende ned mot én million liter, en nedgang på 95%.

– I fjor hadde vi 20 varelinjer i Vest Agder, 17 i Østfold og 31 i Hordaland. Den nye avtalen med Rema 1000 innebærer at vi reduserer til én i Vest Agder, 3 i Østfold og 5 i Hordaland.

Fossum i Rema 1000 forteller at de ikke kjenner seg i nedgang på 95%

– I 2016 hadde Hansa Borg en regional avtale med REMA 1000 på Vestlandet, Sørlandet og Østfold og omsatte totalt i REMA 1000 for ca. 8,9 millioner liter. Nedgangen fra 2015 til 2016 skyldes at de selv sa opp den nasjonale avtalen for 2016.