Hopp til innhold

Handelslekkasjen til Sverige øker

Mens mange kjøpesentre på norsk side av grensen omsetter mindre enn i fjor, opplever sentrene på svensk side at stadig flere nordmenn kommer innom.

Video Ryan Ringstad handler i Sverige

Ryan Ringstad reiser heller til nabolandet for å handle.

– Jeg handler vel for 30–40.000 kroner i året, forteller Ryan Ringstad fra Råde i Østfold. Han er en av kundene som handler det meste av middagsmat i nabolandet.

– Hva handler du i Norge?

– Ha ha ha. Handler i Norge? Det var jaggu et godt spørsmål! Det blir vel kun noen småting som en glemmer i Sverige sier han.

Og det er mange som har den samme holdningen. Ved Nordbysenteret på Svinesund økte omsetningen med over seks prosent i fjor– mens grensekjøpesentrene i Tøckfors og Charlottenberg økt omsetningen med fire til fem prosent.

LES OGSÅ:

Smørkrisa satte fart på nordmenn

Senterleder Ståle Løwheim på Nordby

Senterleder Ståle Løvheim er strålende fornøyd med omsetningen.

Foto: Anders Winlund / NRK

– Vi er godt fornøyd etter en treg start på året. Totalomsetning endte på 3,8 milliarder kroner, forteller senterleder ved Nordby Shoppingcenter, Ståle Løvheim, som gir godt vær og stabil kronekurs mye av æren.

Smørkrisa på slutten av året gjorde også sitt til at det ble et veldig godt år for kjøpesenteret.

– Juleomsetningen endte på om lag 450 millioner kroner. Det er en økning på 14 prosent sammenlignet med året før. Vi er jo ekstremt godt fornøyd, sier Løvheim.

På norsk side derimot noterte flere kjøpesentre seg for en nedgang. Ved Torvbyen i Fredrikstad omsatte senteret for 671 millioner kroner i 2011. Det var en nedgang på 3 prosent sammenlignet med fjoråret.

Ved Storbyen i Sarpsborg noterte man seg for en liten nedgang på 0,1 prosent.

Mye vil ha mer

Tilbake på svensk side viser Løvheim frem planene om hvordan de skal kapre enda flere norske kunder.

– Vi bygger ut og skal få Nordens største dagligvarebutikk på drøye 10.000 kvadratmeter. Vi får også rundt 6.500 kvadratmeter med nye butikker og restauranter. Dette skal stå klart i slutten av året og det skal hjelpe oss til å passere en omsetning på fire milliarder, sier Løvheim.

Ved kjøpesenteret er 90 prosent av kundene fra Norge. Matvarehandelen står for 46 prosent av omsetningen.

Nordby Shopping Center

Nordby Shoppingcenter blir større.

Foto: Rainer Prang / NRK

Tror ikke alle tjener på å handle i Sverige

Randi Larvik er forsker ved Statens institutt for forbruksforskning, og hun mener det er mange som ikke handler nok for å få valuta for pengene.

– Hvis en reiser langt, så bør man handle for mye. Dersom en kun handler for en 1000-lapp, så får en ikke store besparelsen. Transport og bompenger koster. Tid er jo også en kostnad, sier hun.

Hun forklarer at viktigste grunnen til at folk reiser til Sverige er prisforskjellene.

– Det er store forskjeller, spesielt på dagligvarer, kjøtt, meieriprodukter, øl, mineralvann og tobakk. Det er det viktigste. Men folk sier også de tar det som en tur og kanskje de har andre produkter i Sverige, sier hun.