Hopp til innhold

Halloween-drapsmannen løslates ikke

Mannen som er dømt for Halloween-drapet, må fortsatt være under tvunget psykisk helsevern. Det har Drammen tingrett bestemt.

Drap i Pilestredet på Bislett i Oslo

SKADET: 25-åringen ble selv fraktet til sykehus med skader etter knivstikkingen på Bislett i 2011.

Foto: Svein Gustav Wilhelmsen / NRK

Den 25 år gamle mannen fra Geilo ble i 2013 dømt til tvungent psykisk helsevern i Oslo tingrett for drap og drapsforsøk på to barndomsvenner på Bislett i Oslo høsten 2011.

– Min klient tar rettens avgjørelse til etterretning, sier hans forsvarer Harald Stabell.

Legene mener nå at han er ferdigbehandlet, mens påtalemyndigheten mener han fortsatt er farlig. Nå har Drammen tingrett bestemt at han ikke slippes fri.

«Nærliggende fare»

Drammen tingrett har kommet til at det fortsatt er nærliggende fare for at 25-åringen skal begå nye alvorlige voldshandlinger, og at det derfor ikke er forsvarlig å oppheve dommen mot ham.

– Etter rettens syn foreligger det "nærliggende fare" for at han på nytt vil begå en alvorlig forbrytelse som krenker eller utsetter andres liv, helse eller frihet for fare dersom tvungent psykisk helsevern opphører, heter det i dommen.

Dommen i Drammen tingrett var enstemmig.

Les også:

Kan løslates tidligst om ett år

Under rettsbehandlingen kom det fram at 25-åringen ikke var sikker på om han var frisk nok til å bli løslatt.

– Jeg kan ikke si at jeg er frisk, det blir helt feil. Jeg skal hjem den dagen jeg er frisk, det er det som betyr noe for meg, sa 25-åringen under behandlingen i retten.

Hartmann og Stabell

Statsadvokat Carl Graff Hartmann og forsvarer Harald Stabell i Oslo tingrett da saken ble behandlet der.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Han har ikke noen endret oppfatning på det. Han vil ikke ut før han er frisk, og han frykter tilbakefall til en psykotisk tilstand, som han har erfart kan få dramatiske følger, sier Stabell.

Med dommen fra Drammen tingrett vil behandlingen under tvungent psykisk helsevern dermed fortsette. En løslatelse kan tidligst bli behandlet på nytt om ett år.

– Han selv eller personer rundt ham kan begjære en løslatelse. Det er opp til påtalemyndigheten og helseforetaket å vurdere det. En løslatelse kan først skje ett år etter dommen som nå har kommet, sier Stabell.