Hopp til innhold

Hallingene vil ikke slå seg sammen

Kun én av ordførerne i Hallingdal er positiv til kommunesammenslåing.

sammenslåing hallingdal

Fylkesmann Helen Bjørnøy reiser i disse dager rundt i kommunene i Buskerud for å snakke om fremtidig kommunestruktur. I forrige uke besøkte hun Hallingdal.

– Det er viktig å se Hallingdal som en region. Vi ser ingen klar vekst i antallet innbyggere, noe som jeg hadde håpet vi skulle få til, sier Bjørnøy.

Helen Bjørnøy

Fylkesmann i Buskerud, Helen Bjørnøy.

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Hun mener det er viktig å se på hvordan man kan utvikle Hallingdal med tanke på bolig- og arbeidsmarked.

Les også: Nå kan du lage din egen drømmekommune på nett

Kun én ordfører er positiv

Da ordførerne møttes på Hallingtinget, ble det klart at bare ordfører Halvor Lilleslett i Gol er positiv til en sammenslåing.

– Jeg er veldig for at vi må gjøre noe med kommunestrukturen i Hallingdal. Kommunestrukturen er mer enn hundre år gammel. Det er slutt på hest og kjerre når man skal komme seg til og fra, sier Lilleslett (V).

Et bredt stortingsflertall inviterte tidligere i år kommunene med på den første kommunereformen siden 60-tallet. Kommunene har fått frist til 2016 med frivillig å finne hverandre – før regjeringen eventuelt tegner kartet selv.

– En ting er at det er lurt å gjøre ting annerledes fordi samfunnet endrer seg. Det andre er at det kommer signaler fra sentrale styresmakter om at noe skal gjøres, og da kan vi ikke stikke huet i sanda og tro at det går over, sier Lilleslett.

– Vil fjerne politikerne fra folket

Ordfører Tor Egil Buøen

Ordfører Tor Egil Buøen i Flå.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Flå-ordfører Tor Egil Buøen er den som sterkest gir uttrykk for at han ikke ønsker å samle Hallingdal til ett rike. Ifølge Buøen vil Gol komme best ut av en sammenslåing med tanke på næringsutvikling, men han mener de andre kommunene har lite å tjene.

– Det vil fjerne politikerne fra folket, og det vil skje en helt uønska sentralisering, sier Buøen (Flå Bygdeliste).

Kommunereformen har måttet tåle mye kritikk. Blant annet fordi det ennå ikke er definert hva slags oppgaver kommunene skal ha i fremtiden.

Les: Ordførere slakter kommunereformen

– De siste ukene har jeg hørt flere Arbeiderpartipolitikere som er veldig klare på at denne prosessen har kommet helt feil ut. Jeg tror ikke det blir noe tvangssammenslåing, sier Buøen.