Hopp til innhold

Hallikene velger Oslo

Oslo er nå en av hallikenes favoritter i Norden, mener prostitusjonsekspert i Sverige.

Prostitusjon
Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Bør det bli forbudt å kjøpe sex? Norge står nå midt oppe i den samme debatten som raste i Sverige på 1990-tallet, og spørsmålet blir avgjort på Arbeiderpartiets landsmøte i neste uke.

I Sverige ble horekundene kriminalisert i 1999, og Agnetha Borg, som leder prostitusjonsgruppen i Stockholm kommunes sosialtjeneste, sier at gateprostitusjonen er omtrent halvert, og at loven har virket.

- Blant annet sier politiet at personene som driver med menneskehandel og som organiserer trafficking, synes Sverige er et vanskelig land.

Oslo er blant favorittene

Hun tror at bakmenn og halliker i Sverige ble tvunget til å satse på nye markeder etter at loven kom, og at Oslo har blitt en av favorittene i Norden.

- Noe vi har hørt fra flere hold, er at det er enklere å dra videre til Norge eller bli i Danmark og Finland, hvor det ikke krever så mye ressurser og hemmelighetsmakeri for å kunne holde på med den virksomheten, sier hun.

Ikke mer utsatt

Den kommunale prostitusjonsgruppen i Stockholm, som tilsvarer PRO Sentret i Oslo, har hele tiden hatt tett oppfølging av de prostituerte som fortsatt finnes i byen. Agnetha Borg sier at spådommene om at kvinnene ville bli utsatt for større fare ved en kriminalisering ikke har slått til.

- Det finnes ingenting som beviser det, og vi kan heller ikke si at vi har sett at det er sånn. Noen av disse kvinnene har blitt tvunget til å prostituere seg i både Norge, Danmark og Sverige, og det er ikke sånn at de har opplevd at de har vært mer utsatt i Sverige enn i Norge.

Samme debatt på 70-tallet

Tvert imot har sexkjøploven hatt flere positive effekter. Agnetha Borg mener holdningen til kvinnekroppen som salgsvare er forandret.

- Sverige hadde den samme debatten på 70-tallet da det ble vedtatt en lov som sa at foreldre ikke skulle slå sine barn. Mange trodde at folk kom til å slå barna sine i smug. Men fordi majoriteten av samfunnet synes at det ikke er bra, blir det færre og færre som slår sine barn. Jeg tror sexkjøp følger samme mønster. Er det ikke ok å kjøpe sex, og det faktisk er kriminelt, er det få som gjør det.