Hopp til innhold

- En ståhjuling er ikke alltid en Segway

Enda et Halden-firma kaster seg på ståhjulings-bølgen, og har sikret seg enerett i flere land.

Tor-Andre`Bjerkeli, Halden

FÅR ROS AV KONKURRENT. Tor-Andre`Bjerkeli, som eier Gilstedt Sykkel og Motor, får ros av konkurrenten for å ha banet vei for ståhjulingene i Norge med sine kjøretøy av merket 'Segway'.

Foto: Rainer Prang / NRK

Halden-firmaet Gilstedt Sykkel og Motor var veldig tidlig ute med å fange opp Erna Solbergs utsagn fra oktober i fjor, om at ståhjulinger skulle slippes fri på norske veier fra i år.

Firmaet kapret kunder fra flere steder i Sør-Norge, og solgte unna nærmere 100 ståhulinger av merket "Segway" før nyttårsrakettene gikk til værs.

Nå kaster også en annen haldenser seg på ståhjulings-bølgen.

Les også:

Enerett i flere land

Speedwalker - ståhjuling

IKKE SEGWAY! Per Støtzer mener norske journalister kan for lite om ståhjulinger, og alt for ofte kaller kjøretøyet 'Segway'. Bildet viser en Speed Walker.

Foto: Privat

- Jeg har fått eneretten på ståhjulinger av merket Speed Walker i Norge, Sverige, Danmark, Island og Litauen.

Dette er et produkt som kan sammenlignes med Segway, og er utviklet av et tysk firma og godkjent av Tuv Tyskland, forteller haldenseren Per Støtzer.

finn.no er det nå en rekke merker med ståhjulinger av ulikt slag og prisklasse, og samtlige leverandører håper på at frisleppet av ståhjulingene kommer jo før jo heller.

Trolig kommer norske myndigheter til å slippe ståhjulingene fri i mars eller april i år, og mye taler for at i Norge vil hjelmbruk bli påkrevet i motsetning til i en del andre land.

- I flere år har både amerikanere og europeere ristet på hodet over forbudet mot bruk av batteridrevne selvbalanserende gyrosykler i Norge.

Utenlandsk presse har litt ironisk skrevet at batteridrevne, selvbalanserende gyrosykler er forbudt i to land - Norge og Nord-Korea, sier Støtzer til NRK.no.

Les også:

Per Støtzer

HALDEN - STÅHJULINGENS SENTRUM? - Jeg har fått eneretten på ståhjulinger av merket Speed Walker i Norge, Sverige, Danmark, Island og Litauen, sier Per Støtzer.

Foto: Anja Lillerud / NRK

Irritert over fravær av kunnskap

Støtzer er litt irritert over manglende kunnskap i norsk media generelt rundt ståhjulinger.

- Dette fordi mange journalister benytter merkevarenavnet «Segway» når man snakker om godkjenning av batteridrevne, selvbalanserende gyrosykler, sier han og peker på at det finnes flere andre ståhjulinger produsert av andre enn "Segway".

Støtzers oppfatning er at den manglende kunnskapen om ståhjulinger har gitt "Segway" et klart konkurransefortrinn.

Han roser imidlertid representanter for "Segway", for å ha lagt grunnen for et ståhjulings-marked i Norge.

- De skal ha stor, stor honnør for meget god markedsføring og lobbyvirksomhet for å påvirke politikere til en godkjenning av gyrosykler, men «Segway» er ikke alene om å produsere og markedsføre batteridrevne, selvbalanserende gyrosykler som du allerede har forstått, sier Støtzer til NRK.no.

Salget av ståhjulinger - eller segways om du vil - har tatt helt av. Som en av få forhandlere her til lands, opplever nå en haldenbedrift enorm pågang. Bare i dag har de solgt 8 stykker.

Kjært barn har mange navn

Foruten at Per Støtzer mener journalister bruker ordet "Segway" alt for ofte om felleskategorien "ståhjuling", vil han også peke på at kjøretøyet har flere andre navn.

- Selv om "Segway" var det første varemerket, finnes det i dag et stort antall av forskjellige batteridrevne, selvbalanserende gyrosykler på verdensmarkedet, hvor "Segway" kun er en av disse - på lik linje med at det finnes forskjellige bilmerker, datamaskiner, mobiltelefoner, nettbrett og annet.

Der blir derfor helt feil når både enkelte politikere og mange journalister via media fremmer dette merkevarenavnet fremfor mange andre, sier han.

Støtzer sier han regner med at mange vil skaffe seg økt kunnskap om kjøretøyet, når det slippes fri på veiene til våren, og føyer til at "ståhjuling" kun er ett av navnene på kjøretøyet.

- Når man skal omtale ståhjulinger generelt, kan man også bruke betegnelsene gyrosykler og gyroped, sier han.

Les også:

- Heller ståhjuling enn rullestol

Se: I gater og på torg fra våren 2014?