Halden ishalls redningsmann?

- De har ikke fulgt tegningene, sier arkitekten Peter Wisme. Men nå skal han jobbe på spreng for å få klar en endringssøknad.

Peter Wisme, ishall-arkitekt

- Jeg håper vi er erdige, og kan sende søknaden til kommunen i løpet av onsdag, sier arkitekt Wisme.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Den svenske arkitekten Peter Wisme gjorde store øyne i dag, da han sammenlignet utbedringsarbeidene som er gjort i Halden ishall, med hans egne arkitekttegninger av hallen.

Tegningene ikke fulgt

Wisme har tegnet et førti-talls ishaller, de fleste i Sverige. Og i dag fant han ut at det han tegnet i Halden ikke er blitt fulgt under byggingen.

- Her er markerte branngrenser som ble levert til byggemyndighetene for to år siden. Men det har man ikke fulgt når man har bygd, sier Wisme.

- Da har vi altså problemet nå, med at kravene som stilles er større. Nå må vi justere dette, sier den svenske ishallseksperten.

Og hvem som har tatt den beslutningen, se det er dagens gåte i Halden ishall.

En av dem som krever svar, er Haldens ordfører Per-Kristian Dahl.

Krever gransking

- Hvordan kan man bygge et bygg på tvers av de tegninger man har søkt på? Og hvordan kan man unngå å brannsikre? Dette er meget oppsiktsvekkende. Her må noen stå for det som har blitt gjort.

Denne saken er så alvorlig at jeg vil ha en gransking fra A til Å, sier ordføreren.
- Dette er ille, både for byens ishockeyspillere, foreldre, barn og supportere. Og det er også ille for klubben og hallen.

Per-Kristian Dahl

Det hele grenser til en skandale, mener Haldens ordfører Per-Kristian Dahl.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Søknad i ekspressfart

Knut Jarle Nilsen er ISS Eiendoms prosjektleder Halden Ishall, og han har ingen kommentar til at hallen ikke ble det som den var tegnet til.

Nå ser han for seg en omfattende jobb som må gjøre fort.

- Vi må ha en ny, revidert byggesøknad. Og da søke en midlertidig brukstillaltelse på det. Det er en god del jobb som skal legges ned før fredag.

- Men mye vil mangle. har du noen tro på at kommunen vil godkjenne dette?

Knut Jarle Nilsen, ISS Eiendom

- Vi skal jobbe så raskt vi kan, sier ISS Eiendoms prosjektleder for hallen, Knut Jarle Nilsen.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Jeg må bare forholde meg til pressemeldingen til Halden kommune, at de har stengt hallen på bakgrunn av at de vil ha en ny byggesøknad. Ellers jobber vi så raskt vi kan for å få dette ferdig, sier Nilsen.

Ute av politikernes hender

På rådhuset føler ordfører Per-Kristian Dahl at politikerne har gjort det de kan gjøre i saken. Nå er det opp til eierne å komme med en god nok søknad tidsnok.

- Hadde det vært den minste mulighet for at vi kan gjøre noe så hadde vi gjort det, sier dahl.

- Men vi kan ikke gå inn og godkjenne endringsmeldinger og brukstillatelse. Det er langt utover vår politiske makt og kraft, og jeg er helt sikker på at vi ville få Fylkesmannen på nakken umiddelbart. Her er det opp til tiltakshaverne å levere en godkjent endringsmelding, og så må bygningsmyndighetene i Halden kommune behandle det.

- Vi følger at vi har bidratt med både lån og garantier og det som er, og føler at vi ikke har flere muligheter nå, konkluderer ordføreren.

Tragedie og skandale

Dahl mener saken er en tragedie, ikke bare for klubben og hallen - men for hele hockeymiljøet og byen. Og med de opplysningene han har i dag, så ser ordføreren ingen vei ut av uføret. Men Dahl håper det kommer en god søknad om endringsmelding og at administrasjonen kan behandle den raskt, og at man kan få midlertidig bruk av hallen.

- Det er mange ishockeysupportere, jeg er selv en av dem. Her har klubben og hallen rotet seg inn i en forferdelig situasjon, både med den økonomiske situasjonen i klubben og med utbyggignen av hallen. Det er tilnærmelsesvis en skandale.

Arkitektens hjemmelekse

Imens skal Wisme prøve å gjøre sitt for å få hallen klar til fredag, som er fristen for byggemyndighetene.

- Jeg drar hjem i kveld, så skal jeg forsøke å tegne dette ut i morgen. Så håper jeg vi kan være ferdige, slik at jeg kan sende det til kommunen på onsdag.