Hopp til innhold

- Innsatte og ansatte holdt rundt hverandre

Da de norske versjonene av tre Johnny Cash-sanger ble tatt varmt imot i Halden fengsel, var Hans-Erik Dyvik Husby sikker på at han ville gjøre "Hank synger Cash".

Husby Hans-Erik Dyvik byline

16 CASH-SANGER PÅ NORSK. Premiere for turneen 'Hank synger Cash' er i Moss den 4. februar.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

"Halden fengsel blues", som opprinnelig het "Folsom prison blues" - da Johnny Cash fremførte sangen innenfor murene i det beryktede fengselet i USA, er en av sangene Hans-Erik Dyvik Husby har med seg under vinterens turne med Johnny Cash-sanger på norsk.

Dyvik Husby, bedre kjent som Hank von Helvete og tidligere frontfigur i rockebandet Turboneger, har de siste årene hatt stor suksess med å portrettere Cornelis Vreeswijk på film, og turnert Norge og Sverige med hans musikk.

Nå står "Hank synger Cash" på turneplanen utover vinteren.

- Vi starter vår turne på Parkteateret i Moss den 4. februar og skal gjøre 25 spillejobber før påske, sier Dyvik Husby til NRK.no.

Halden fengsel

REGNER MED Å SPILLE I HALDEN FENGSEL. 'Halden fengsel blues' kan bli spilt innenfor murene i løpet av 2014.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Innsatte og ansatte holdt rundt hverandre

Ideen om å lage Johnny Cash-sanger om til norsk har Dyvik Husby hatt en god stund, men prosjektet skjøt fart etter et besøk i Halden fengsel.

Hans-Erik Dyvik Husby hadde hovedrollen som Cornelis Vreeswijk i filmen om den svenske visesangerens lov og musikk.

Dyvik Husby turnerte i Norge med Vreeswijks sanger, og det var under en slik forestilling i Halden fengsel han spurte de tilstedeværende om han kunne få gjøre en test på dem, og sang da tre Johnny Cash-sanger oversatt til norsk.

Han bad publikum gi ham en ærlig tilbakemelding på om hans tolkning av Cash på norsk var noe de likte eller ei.

- Hvis ikke dette publikummet hadde satt pris på sangene, ville det ikke ha vært noen grunn til å drive frem prosjektet.

De innsatte og ansatte holdt rundt hverandre, og det var en spesiell stemning. Det var avgjørende for at det ble flere Cash-sanger til norsk og turneen som nå kommer, sier Dyvik Husby.

Johnnt Cash foran hjemmet sitt i Old Hickory Lake i Tennesee.

MAN IN BLACK. På scenen var Johnny Cash kjent for sine sorte klær. Han skrev en egen sang om hvorfor og i 'The Man In Black' sier han at han går i sort i solidaritet med de utslåtte i samfunnet.

Foto: J.T. PHILLIPS / AP

16 sanger

- Vi har 16 sanger på programmet, og de er alle oversatt fra tekstene Johnny Cash har laget, sier Dyvik Husby.

Foruten "Halden fengsel blues" (Folsom prison blues) finnes den norske varianten av blant annet "Ain't No Grave" (Ingen grav), "Redemption day" (Frelsens dag) og "Man in black" (Mannen kledd i sort).

- I fjor høst satt jeg mange sene kvelder og fordypet meg i de flotte låtene Cash gav ut. Jeg har funnet et knippe låter, som viser Cash sine mange dype og åndelige sider, sier Dyvik Husby.

Han mener gjennom sangene å ha oppdaget en mann, som levde et liv fra nederst i rennesteinen til øverst på stjernehimmelen.

- Hans gudstro var alltid med han, og hans evne til å fortelle ærlig om sine mange opp- og nedturer var en inspirasjon for mange, sier Hans-Erik Dyvik Husby.

- Det mest Cash-aktige fylket i Norge

Om hvorfor han starter sin turne i Moss sier Hans-Erik Dyvik Husby.

- Det er noe mellom Østfold og meg. Etter min oppfatning er det noe veldig "Johnny Cash" over fylket.

Det samme opplevde jeg i forhold til Cornelis Vreeswijk. Folk i Østfold setter stor pris på denne musikken, sier han.

Han regner med å spille også i Halden fengsel før året er omme.

- Ja, dette prosjektet ruller og går ut dette året. Halden fengsel er et naturlig stoppested, ellers blir vel Are (fengselssjef Are Høidal red.anm.) sur, sier Dyvik Husby spøkefullt til NRK.no.

Han reiser med et fire mann sterkt band, der blant annet rytmerekken i Åge Aleksandersens "Sambandet" - Morten Skaget og Steinar Krogstad inngår.