Hopp til innhold

Håkon ga bort 3 millioner til DNT

Nå kan Turistforeningen åpne ny hytte i Østmarka. Foreningen har mange «rike onkler», som de ikke hadde klart seg uten.

Huldreheim i Østmarka

Med penger fra Håkon Ljøgodt og mye dugnadsinnsats står Huldreheim klar til de første gjestene.

Foto: Nina Didriksen / NRK

«Finn en tomt og bygg en hytte i Østmarka.»

Slik lød beskjeden da Håkon Ljøgodt åpnet lommeboka og bladde opp én million kroner til Den Norske Turistforening. Senere har han gitt mer, i alt rundt tre millioner kroner.

Håkon Ljøgodt foran Huldreheim DNT-hytte

GLAD GIVER: Håkon Ljøgodt foran nybygde Huldreheim.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Noen år senere står hytta der, ny og gild ved Ramstadsjøen nordøst i Østmarka. 12. mai åpner Huldreheim, idyllisk beliggende på en odde. Den nye turisthytta har åtte senger og en stor hems, og ligger bare et par kilometer fra nærmeste busstopp og parkering. Se kart nederst i saken.

Ramstadsjøen

DNT-hytta Huldreheim ligger på odden midt i bildet, ved Ramstadsjøen nordøst i Østmarka utenfor Oslo.

Foto: Nina Didriksen / NRK

– Jeg har hatt stor glede av DNTs hytter og merkede stier og ville gi noe tilbake, sier Håkon Ljøgodt.

72-åringen fra Rælingen i Akershus bor bare noen kilometer fra den nye hytta. Det er Barnas Turlag i nettopp Rælingen som har ledet hytteprosjektet og også skal bidra i driften videre.

Mange «rike onkler»

Håkon er ikke den eneste som har overøst DNT med penger. I disse dager planlegges en ny og større hytte ved siden av gamle Haldorbu på grensen til Langsua nasjonalpark.

– Vi har fått 250.000 kroner av en tysker som er så begeistret for området og hytta, forteller Kari Merete Horne i DNT Oslo og omegn, som eier mange av fjellhyttene.

Haldorbu

Ved Haldorbu øst for Jotunheimen skal DNT bygge en større hytte.

Foto: Nina Didriksen / NRK

De fleste av Turistforeningens hytter er bygget med penger som stammer fra ulike legater og stiftelser, og selvfølgelig med mye dugnadsinnsats.

– Det det hender at vi får store pengegaver fra privatpersoner. Noen ganger blir vi også kontaktet av folk som vil testamentere hytta si til oss, sier Mette Øinæs Habberstad, kommunikasjonssjef i DNT sentralt.

– Uten pengegavene ville det vært færre hytter, færre stier og mindre aktivitet rett og slett.

DNT eier ikke alle hyttene sine, mange av dem er leid på langtidskontrakter. Den kjente Fondsbu i Jotunheimen er ikke oppkalt etter en snøfonn, men eies av Fondsfinans. DNT leier den for én krone i året.

Over 100 millioner fra Olav Thon

Olav Thon

De største bidragene til DNT kommer fra Olav Thon, her med kjæresten Sissel Berdal Haga.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Den meste kjente og gavmilde DNT-vennen er eiendomsinvestoren Olav Thon. Opp gjennom årene har han gitt Turistforeningen over 100 millioner kroner privat eller fra stiftelsen sin. Pengene er brukt til å bygge eller pusse opp mange hytter.

Det finnes flere legater og stiftelser som det drysser penger til DNT fra. I Setesdalsheiene er det en ny hytte på gang med penger fra stiftelsen AKO Foundation.

Andre hytter er bygget med penger fra Fredrik Arentz' legat. Det ble opprettet av Erik Arentz i 1954, til minne om faren, den ivrige fjellvandreren Fredrik, som forsvant på en fjelltur og aldri ble funnet. Den første hytta fikk navnet Arentzbu og ligger i Breheimen.

Mette Øinæs Habberstad, kommunikasjonssjef DNT

Kommunikasjonsjef i DNT, Mette Øinæs Habberstad.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / DNT

Hvert år bruker ivrige DNT-medlemmer over 750.000 timer på dugnadsarbeid, men alt kan ikke gjøres på dugnad. I forbindelse med 150-årsjubileet i 2018 opprettet derfor DNT et hyttefond for å kunne ta vare på hyttene i fremtiden.

– Men det er ikke mange hytter som er bygget basert på bare én gave. Det gjør Håkons gave ganske spesiell, sier Mette Øinæs Habberstad.

Klikk på kartet og zoom inn for å se hvor hytta ligger.