– Hagaløkka har jobbet mot rasisme i over 20 år, og fortsatt klarer de å tilpasse arbeidet til nye tider og nye utfordringer, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.
Hun mener skolen utmerker seg ved at antirasisme og antidiskriminering er innarbeidet i skolehverdagen og er en del av skolens kultur.
Et overveldende flertall av elevene ved skolen opplever respekt og toleranse uavhengig av kultur og religion. Juryen er imponert over hvordan elever og lærere ved Hagaløkka skole arbeider sammen. Som resultat er de tydelig stolte og fornøyde med skolen sin.
– En stor dag
Hagaløkka har elever fra mer enn 30 ulike land, og omtrent halvparten av elevene har minoritetsbakgrunn.
Skolen ligger i et område med stort etnisk, religiøst og kulturelt mangfold. Det store mangfoldet på Hagaløkka er, ifølge juryen, tydelig en berikelse for skolen og læringsmiljøet.
– Vi opplever at dette er en anerkjennelse og en bekreftelse til elever og ansatte for et langsiktig arbeid for respekt og toleranse i skolehverdagen. Vi er derfor veldig stolte, sier rektor Bjørn Erik Sørensen til NRK.
Ti år siden drapet
Onsdag 26. januar er det 10 år siden det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen.
Artikkelen fortsetter under bildet
40 000 mennesker deltok i fakkeltog mot rasisme i Oslo etter at Benjamin Hermansen ble drept 26. januar 2001.
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIXPersoner fra den nynazistiske grupperingen BootBoys som stod bak ugjerningen. Joe Erling Jahr, Ole Nicolai Kvisler og Veronica Andreassen ble dømt til henholdsvis 18, 17 og 3 års fengsel for drapet.
Ettersom drapet var rasistisk motivert, mobiliserte det store deler av Norge, og over hele landet ble det arrangert fakkeltog. Spesielt i Oslo var oppslutningen stor der 40 000 mennesker deltok i markeringen.
Benjaminprisen deles ut hvert år til en skole som arbeider aktivt mot rasisme og diskriminering. Skolen som vinner, får 100 000 kroner og en miniatyrbyste av Benjamin Hermansen.
Prisen deles ut på den prisvinnende skole i tilknytning til den internasjonale minnedagen for Holocaust, 27. januar.
Les