Hærverk i flere kolonihytter i Oslo

Stadig flere Oslo-folk har i vinter fått sitt lille ferieparadis ødelagt. Nå går flere kolonihager nye veier for å holde innbruddstyvene unna.

Det har vært innbrudd i Solvang kolonihage. Flere hytter er rasert og tilgriset med blod.

MISTET MANGE MINNER: Berit Tolg har fikk i november sin hytte i Solvang kolonihage rasert. - Sommerparadiset mitt er smadret, sier Tolg til NRK.

I beddene utenfor de små kolonihyttene sitter folk og luker, omkranset av fuglekvitter og påskesol. Vimplene er heist, og sesongen er i gang i Solvang kolonihage, avdeling 3 på Sogn i Oslo.

Men åtte av hytteeierne her fikk det lille paradiset sitt rasert tidlig denne vinteren. Innbruddstyver brakk opp vinduer og dører, og slo sprekker i idyllen.

– Normalt så har vi ikke innbrudd på vinterstid. I verste fall så har vi kanskje et par innbrudd, sier styreleder Jarl Nygård til NRK.

Hærverk og innbrudd

Økning i innbrudd også ved kolonihagene Solvang 2, Rodeløkken og Sogn trekker statistikken totalt sett for kolonihagene i Oslo i negativ retning i forhold til tidligere vintre.

Vanligvis blir rundt 25 innbrudd registrert i løpet av de kalde månedene. I vinter har det vært enda flere. 34 stykker totalt i hovedstandens kolonihager.

– Det som har vært spesielt i vinter er at det har vært mye hærverk og skadeverk på hyttene forbundet til disse innbruddene, forteller Nygård.

Til tross for en økning totalt sett har fire av Oslos ni kolonihager lykkes med å holde tyver unna i denne vinteren.

Artikkelen fortsetter under bildet

Innbrudd i kolonihagen Solvang

Innbruddstyvene hadde blant annet knust bordet og stuelampen til hytteeier Kjersti Rødsten i Solvang kolonihager.

Foto: Emilie H. Saksæther / NRK

Vanligvis har til sammen rundt 15 hytter hver vinter blitt brutt opp i Etterstad kolonihage, Solvang avdeling fire og fem og Hjemmets kolonihager på Bjølsen.

Men denne vinteren har alle hyttene her fått stå i fred. Tiltak har vist seg å fungere.

– I vinter har vi gått vakt. I tillegg har vi hatt besøk av norske redningshunder som har brukt området til å trene opp hundene sine, forteller styreleder i Solvang 4 Kolbjørn Njøten til NRK.

Bedre belysning og jevnlig tilsyn

Solvang 4 og de andre kolonihagene uten innbrudd har hatt bedre belysning og jevnlig tilsyn. I Etterstad og Hjemmets kolonihager, er det vinteren igjennom folk i noen av hyttene.

– Det ser ut til at hvis vi passer godt på, så går det som regel bra. Gjør vi ikke det, så får ikke hyttene stå i fred, sier Njøten.

Etter de åtte innbruddene i Solvang avdeling 3 tidlig i denne vinteren så også de seg nødt til å passe bedre på.

– Vi har engasjert et vaktselskap som har patruljert området her i hele vinter. Etter at vi engasjerte dem har det bare vært idyll her.