To og et halvt år for ti kilo marihuana

Tollernes hund fikk ferten av narkotikaen som var skjult kanalene, da tsjekkerens bil ble kontrollert.

Marihuana BMW
Foto: Tollvesenet

Den 57 år gamle tsjekkeren krysset grensa ved Svinesund på ettermiddagen den 10. juli i fjor. Etter at narkotikahunden markerte funn ble bilen gjennom søkt, og flere pakker med narkotika ble oppdaget gjemt fem forskjellige steder i kanalsystemet.

Fra da av ble mannen sittende i varetekt, fram til rettsforhandlingene startet i Halden tingrett sent i april.

Tur på tur til Norge

I retten fortalte mannen om flere turer fra Praha til Oslo i løpet av første halvår 2013, angivelig fordi han knyttet forbindelser til et nytt firma som skulle importere kinesiske klesvarer til Norge. Firmaets representant var en mann kjent som Lom, en bekjent av hans kone. Politiet kjenner ikke mannens identitet.

Etter hvert begynte han å lure på hva poenget var med disse turene, og hans kone advarte ham også mot at han kanskje hadde blitt lurt til å frakte smuglervarer, går det fram av domspapirene:

Tiltalte har forklart at han før den siste turen til Norge, tenkte litt på om Lom kunne være involvert i narkotikavirksomhet. Konkret fryktet han at Lom kunne komme til å plassere narkotika i de fremtidige vareforsendelsene til Norge.

Før turen i juli var bilen hans seks uker på verksted, fortalte han videre. Det praktiske ble ordnet av hans forretningspartner, Lom. Bare to dager før turen fikk 57-åringen den tilbake.

Han bedyrte i retten at han ikke hadde tanker om at bilen allerede var brukt til smugling av narkotika, og han sa også at han nå føler seg sveket og bedratt av partneren.

Kunne ha valgt å nekte

Men resten festet ikke lit til hans forklaring, på flere punkter. Samtidig mente Halden tingrett at 57-åringen har utvist forsett, siden han til tross for tankene om mulig narkosmugling tok turen til Oslo.

Derfor valgte retten å følge aktors påstand om to år og seks måneders fengsel, der 300 dager i varetekt trekkes fra. Han mister også bilen, og han er også fradømt retten til å kjøre bil i Norge for alltid.