Hopp til innhold

Hadde basseng istedenfor stue – og musikk under vann

Radio-gründer Vebjørn Tandberg hadde en helt spesielt bolig på Nordberg i Oslo. Stua bestod av et svært basseng, hvor forretningsgjester fra inn- og utland ble tatt imot i badetøy. Nå forsvinner bassenget, og villaen blir til leiligheter.

I programmet "En askeladd i norsk næringsliv: Vebjørn Tandberg" fra 1964 viser Vebjørn Tandberg fram bassenget i villaen i Nordbergveien.

I programmet «En askeladd i norsk næringsliv: Vebjørn Tandberg» fra 1964 viser Vebjørn Tandberg fram bassenget i villaen i Nordbergveien.

«Welcome to paradise», sa Vebjørn Tandberg da han tok imot gjestene sine på Nordberg.

Han ble kalt askeladden i norsk næringsliv og er mannen bak Tandbergs radiofabrikk, på 70-tallet en av Norges største bedrifter med rundt 3000 ansatte.

Villaen i Nordbergveien 75 i Oslo ble oppført i 1961 som representasjonsbolig for bedriften, med svømmebasseng som stue, til glede for Tandbergs forretningsgjester.

Verken ansatte eller forretningsforbindelser trodde sin egne øyne da de fikk se direktøren for den verdenskjente bedriften i Tandbergs Radiofabrikk ønske dem velkommen i hawaiiskjorte og bomullsbukser.

– Veldig unorsk

Bjørn Tandberg

Bjørn Tandberg er arkitekt og sønn av Vebjørn Tandbergs fetter.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Opp fra hallen i huset, kom man rett opp i basseng-avdelingen, som utgjør hoveddelen av huset. Her er det nemlig ingen stue.

– Det var en veldig unorsk ting. Det er interessant hvordan man tenkte hus på en helt annen måte. Nesten hele huset ble brukt til et stort svømmebasseng plassert midt i huset istedenfor sofa eller peis, forteller Bjørn Tandberg, som er arkitekt og slektning av Vebjørn Tandberg.

Created by InfoDispatcher

I dag står badebassenget tomt og skal ut. Arkitekt Bjørn Tandberg viser oss den unike boligen som slektningen hans fikk bygget.

– I disse omgivelsene blir de som barn igjen

I et tv-intervju i 1964 fortalte Tandberg om bassenget og rykter rundt at de utenlandske besøkende måtte få alkohol for å trives.

– Det stemmer ikke. Når de kommer i disse omgivelser blir de som barn igjen. Når de stuper ut i bassenget, glemmer de alt, forteller Tandberg i intervjuet.

– Får De amerikanske forretningsmenn ut i bassenget?

– Ja, det gjør de så gladelig så, sier Tandberg.

Nå forsvinner bassenget, og villaen pusses opp og bygges om til flere boenheter.

– Gjestene måtte danse jenka rundt bassengkanten

Etter Tandbergs død var villaen eid av Trygve Hegnar og var blant annet redaksjonslokale for bladet Kapital.

Trygve Hegnar i retten februar 2008

Trygve Hegnars blad Kapital holdt til i villaen etter Tandbergs død. Hegnar har også skrevet biografi om Vebjørn Tandberg.

Foto: Terje Bendiksby, Bendiksby, Terje / Scanpix

I en radiodokumentar om Tandberg fra 2008 fortalte Hegnar om det sagnomsuste svømmebassenget med kjempehøyttalere i enden.

– Alle gjester som kom til Norge måtte opp i huset og danse jenka rundt bassengkanten, sier Hegnar, som har skrevet biografi om Tandberg.

Mens Kapital holdt til i villaen hendte det fortsatt at de satte på anlegget.

– Høyttalerne står der ennå. Når jeg setter dem på full guffe snakker vi alltid om Tandberg. Jeg tror det var det morsomste i hans liv å sette i gang sine egne høyttalere med musikk der oppe. Så gikk han til ro på sin ti kvadratmeters hybel etterpå, fortalte Hegnar i 2008.

100 år etter Vebjørn Tandbergs fødsel, sendt 14. september 1964. Ved Sverre Tinnå.
OBS: LIGGER UTE I NRK NORDLAND FYLKESLEKSIKON!

I 2004 da Tandberg ville fylt 100 år ble dette Perspektiv-programmet laget. Her kan man se intervjuer med Tandberg gjort av Sverre Tinnå i 1964.

Tandberg radiofabrikk i 1973

Her ser vi en kvinne i arbeid på Tandberg radiofabrikk i 1973.

Foto: Thorberg, Erik / NTB scanpix