Gullborgen-tiltalt dømt i Albania

Mannen politiet mener er hovedmannen bak norgeshistoriens største gull- og diamanttyveri er dømt til seks års fengsel i Albania.

Gullborgen i Oslo sentrum

Gullborgen ligger i krysset mellom Storgata og Lybekkergata i Oslo sentrum.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Mannen stakk av til Albania etter tyveriet i februar 2010, men ble pågrepet i Tirana ni måneder senere. Han ble avslørt av et DNA-spor på en stikkontakt like ved inngangen til hvelvet i Gullborgen i Storgata i Oslo, melder TV 2.

Gullborgen i Oslo sentrum

Tyvene kom seg inn gjennom denne døren og tok seg ned i kjelleren. De brøt seg gjennom flere murvegger inn i hvelvet til gullsmedforretningen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

LES: Slik kom tyvene seg inn i hvelvet

Utleverer ikke egne borgere

Saken gikk for retten i Albania fordi landet ikke utleverer egne borgere, skriver NTB.

Politiet mener 36-åringen var hovedmannen bak planlegging og gjennomføringen av innbruddet hos Gullborgen den 14. februar i fjor. Gullsmedforretningen ble frastjålet gull og diamanter for rundt 40 millioner kroner.

Da saken var oppe i Oslo tingrett ble to av de tiltalte frifunnet for innbruddet, men dømt til henholdsvis ett og to års fengsel for andre forhold. To ble dømt til fengsel i fem og et halvt år, mens den femte fikk fire og et halvt års fengsel.

Ankesaken starter i Borgarting lagmannsrett i neste uke.

(Saken fortsetter under bildet)

Politiets bilde inne i Gullborgens hvelv

Politiets bilde inne i Gullborgens hvelv der tyvene hadde forsynt seg grovt.

Foto: Politiet

Slo seg inn

Uten å være inne i selve butikken fikk tyvene med seg smykker og diamanter for flere titalls millioner kroner i februar.

Tyvene tok seg inn i gullsmedforretningens velv og lager via kjelleren i bygården og kunne der forsyne seg med gull og diamanter uten at noen reagerte før dagen etter.

Ifølge tiltalen var tyvene utstyrt med slegge, metallsaks, vinkelslipere og annet tungt verktøy og hadde også med seg sambandsutstyr da de brøt seg inn i Gullborgen. De forserte døra til en vaskekjeller i bygget og banet seg deretter vei inn i Gullborgens hvelv.

Fant Gullborgen-gull i Tyskland

Flere medlemmer av Gullborgen-ligaen er fortsatt på frifot og det aller meste av utbyttet er sporløst borte. Bare 2,7 kilo gull er kommet til rette. Gullet ble funnet i en gulsmedforretning i den tyske byen Hamburg i august i år.

En 71 år gammel mann som eier gullsmedforretningen i Tyskland, er sammen med en 30 år gammel butikkmedarbeider siktet for heleri etter funnet.

Gullvarene som ble funnet var preget med et særegent Gullborgen-stempel og var trolig klart for omsmelting.

LES: – Dette var det Toska drømte om

LES: – Trodde hvelvet var 120 prosent trygt