Hopp til innhold

Mener politiet forskjellsbehandler: – Føler oss kriminelle

Treningssenteret Grip Gym på Grønland mener de har blitt kontrollert mer enn andre siden nedstengingen. Nå har de sendt en klage til politimesteren.

Soren Zangana

FORSKJELLBEHANDLING: Eieren av Grip Gym har sendt klage til politimesteren etter flere kontroller av politiet som han beskriver som ubehagelige.

Foto: Vegar Erstad

FORSKJELLBEHANDLING: Eieren av Grip Gym har sendt klage til politimesteren etter flere kontroller av politiet som han beskriver som ubehagelige.

Foto: Vegar Erstad

Grip Gym har hatt flere uanmeldte kontroller av uniformerte politibetjenter hvor de har blitt anklaget av politiet for ulovlig aktivitet og brudd på smittevern.

– Disse besøkene, spesielt den siste hendelsen, har fått både meg og medlemmene våre til å føle oss kriminelle.

Det sier eieren av Grip Gym, Soren Zangana.

Eieren reagerer spesielt på hvordan politet har opptrådt under kontrollene. Grip Gym har nå sendt klage til politimesteren.

Politiet sier til NRK at de har mottatt klagen og at det er påbegynt interne undersøkelser. De ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Måtte si høyt at han hadde psykiske problemer

Det er spesielt én situasjon som Zangana reagerer sterkt på.

Grip Gym

POLITIKONTROLLER: Senteret ønsker en forklaring fra politiet på hva som foregår og om andre treningssenter har opplevd samme behandling.

Foto: VinnVinn Reklame AS

– Politiet kom inn og skulle vite hva slags helseproblemer hver enkelt medlem har, og så måtte de si det høyt foran andre. At de har vondt i skulderen, eller har psykiske problemer. Det er veldig ubehagelig, sier Zangana.

Zangana beskriver at politiet ikke trodde på svarene de fikk av medlemmene. Det hele endte med at politiet stengte ned uten advarsel og truet med bot på 20.000 kroner.

Ved en annen anledning har politiet også hatt ID- kontroll av medlemmene.

Klage til politimesteren

Senteret ønsker en forklaring på hva som foregår og om andre treningssenter har opplevd samme behandling. Zangana forteller at mange av medlemmene har minoritetsbakgrunn.

– Vi mener at det er hyppigere med kontroller enn på andre treningssentre. Vi mener at vi blir forskjellsbehandlet. Vi lurer jo på om vi blir diskriminert, sier Zangana.

Må ha legeerklæring for å trene

I flere måneder har treningssentrene i Oslo blitt stengt ned som følge av pandemien. Nå er treningssentrene stengt for alle med noen få unntak for opptrening og rehabilitering

Politiet har etter hver kontroll ikke funnet noen brudd på koronareglene hos Grip Gym.

Ingen politibesøk på SATS

NRK har hørt med andre treningskjeder i Oslo om de har opplevd den samme behandlingen.

Sats Langnes

INGEN BESØK: SATS og andre treningskjeder i Oslo har ikke opplevd samme oppmerksomhet fra politiet under pandemien.

Foto: Petter Strøm

Verken SATS eller Fresh Fitness hadde hatt kontroller av politiet i sammenheng med koronarestriksjonene.

– Ute etter å ta oss

En av dem som har opplevd ID-kontroll på senteret under pandemien er Christian Utnes.

Christian Utnes

UTE ETTER Å TA OSS: Medlem Christian Utnes føler politiet er ute etter å ta de som trener på Grip Gym.

Foto: Vegar Erstad

– Det går ikke an å diskutere med de. Når vi har rett til å trene her føler jeg at vi blir behandlet urettferdig. Vi følger de restriksjonene som gjelder.

Utnes beskriver han føler politiet er ute etter å ta de som trener der.

Reagerer på politiets profesjonalitet

Akhenaton Oddvar de Leon er daglig leder i Organisasjon mot offentlig diskriminering. Han reagerer på at politiet ikke har oppført seg profesjonelt.

– De skal være høflige og forklare hvorfor de er der og hvorfor de gjennomfører en kontroll. Man bør også forvente at de får resultater etterhvert, det har ikke skjedd her.

akhenaton oddvar de leon, daglig leder i OMOD

UPROFESJONELT: Leder i Organisasjon mot offentlig diskriminering, Akhenaton Oddvar de Leon, mener politiet har oppført seg uprofesjonelt mot Grip Gym.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Han forteller NRK at han mener dette kan være et eksempel på etnisk profilering og etterlyser svar fra politiet.

Etnisk profilering kan defineres som å utsettes for politikontroll kun fordi man tilhører en bestemt etnisk gruppe eller religion, har utenlandsk utseende eller kjennetegn.