Hopp til innhold

Grenseløs grensehandel

Kjøpesenter ved Svinesund kommer til å sope inn en halv milliard mer enn forventet, om kronekursen holder seg lav ut året.

Nordby Shopping Center, Sverige

Aldri har det vært rimeligere å handle i Sverige for nordmenn. Nordby Shopping Center hadde en økning i omsetningen på 67 prosent i vinterferieuka (uke 9) i år, sammenlignet med fjoråret.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Vi økte omsetningen med 67 prosent den siste uka i februar i år i forhold til 2008. Det er nærmest så vi ikke trodde det var sant, sier senterleder på Nordby Shopping Center, Ståle Løvheim, til NRK.

Løvheim tilskriver rekordomsetningen den gode kronekursen.

- Dette skyldes at det aldri har vært billigere å handle i Sverige. Når det i utgangspunktet er 50 prosent rimeligere på mange varer og så får du i tilegg 25 prosent kursvinst, strømmer nordmenn hit, sier han.
Les også:
Svenskekrona ned mot rekordnivå
Venter ny rush av nordmenn

En halv milliard mer i omsetning

Det var en treg start på året for grensehandlerne på Svinesund, i Strømstad og på Nordby.

- Men i de norske vinterferieukene økte handelen på, og handelen eksploderte i uke 9, sier Løvheim.

Ståle Løvheim, senterleder Nordby

- Det er en grenseløs grensehandel på våre kanter i disse dager, sier senterleder ved Nordby Shopping Center Ståle Løvheim til NRK.

Foto: Rainer Prang / NRK

Den norske krona har stått i 120-130 SEK i flere uker nå, og det gir en Klondyke-stemning på Svinesund og langs grensen ellers.

- Fra uke til uke ligger vi 20-25 prosent over budsjettert omsetning for i år. Holder denne kronekursen seg utover året kommer vi til å omsette for 400 - 500 millioner mer enn de 2,5 milliardene vi har lagt opp til å omsette for i år, sier han til NRK.

- Peker opp for alle bransjer

Tradisjonelt er det kjøtt, meierivarer, polvarer, slikk og tobakk som er de såkalte lokkevarene.

En rekke norske kjeder innen faghandel har etablert seg på Nordby, og i følge Løvheim peker omsetningen opp for alle bransjer i disse dager.

- De rapportene vi får tilbake fra butikkene i området viser tydelig at også andre bransjer enn dagligvarehandelen nyter godt av den lave kronekursen, og det snakkes om rekordhandel også for faghandelen, sier Løvheim.

97 prosent av kundene er nordmenn, og av de 5,2 millioner besøkende Nordby Shopping Center hadde i 2008 var halvparten av dem fra Østfold.

For budsjettåret 2009 hadde Nordby Shopping Center opprinnelig satt seks millioner kunder som anslag.

Gleder seg til påske- og sommerhandel

Grensehandel

Det er ikke bare innen dagligvarehandelen at omsetningen eksploderer. Også innen faghandelen går det svært godt med den lave svenske kronekursen for handlerne langs grensen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Tradisjonelt er påskedagene store innen grensehandelen. Nordmenn valfarter til grensebutikkkene skjærtorsdag, langfredag, påskaften og på påskedagene.

- Butikkene er stengt i Norge disse dagene, og det er blitt en tradisjon for nordmenn å handle her i påsken gjennom flere tiår, sier han.

Løvheim ser også frem til sommeren, og forventer mye av sommeren 2009.

- Det bor jo plutselig flere titalls tusen mennesker i områdene syd og nord for oss her ved grensen på Svinesund om sommeren. Bohuslän er etablert som ferieparadis for svenskene selv og for nordmenn, og vi i handelen merker godt tilstrømningen også fra Østfold og Østlandet ellers om sommeren, forteller han.

Les også:
- En million flere grensehandlere
Thon-vekst ved grensen i 2009

Gigantsenter fra 29. mai

Butikkene i Nordby-området ser også for seg at nysjerrige og handlekåte nordmenn vil sprenge alle grenser, når det det gigantsenteret åpnes på Nordby.

- Vi har hatt en byggeperiode her fra 2007, og i pinsen åpner vi dørene for publikum også til de nye delene av vårt senter, forteller Ståle Løvheim.

De to kjøpesentrene Nordby Shopping Center og Nordby Supermarket er i løpet av halvannet år bygget sammen til ett, og i det nye senteret på 85 000 kvadratmeter blir det 50 nye butikker.

- Pågangen har vært enorm av kjeder og andre handlende, som har ønsket og etablere virksomhet her. Her går alt som planlagt. Det er forventet åpning den 29. mai og slik blir det, sier han.