Hopp til innhold

– Grensehandelen går inn i noen hvileår

Etter mange år med solid vekst opplever flere av de store kjøpesentrene langs grensen nå en tilbakegang.

Grensehandel

Flere av de store butikkene merker at grensehandelen er i ferd med å snu.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Vi opplever en omsetningsnedgang i svenske kroner på 1,5 prosent. Samtidig har vi fire prosent flere besøkende enn i fjor, sier senterleder Ståle Løvheim ved Nordby Shopping Center.

Kjøpesenteret ligger like ved Svinesund, noen kilometer inn i Sverige, og har de siste årene satset tungt med flere store utbygginger. Nå har effekten av disse begynt å avta, tror senterlederen.

Han peker på økt konkurranse på svensk side av grensen som en mulig forklaring.

– Vi ser at det har åpnet flere nye butikker i Charlottenberg, de øker i Töcksfors og det er kommet nye butikker i Strömstad. Det er ting som vi tar på alvor. Vi kommer til å merke at vi blir spist litt i ytterkantene, men vi skal gjøre alt vi kan for å fortsette den utviklingen vi har hatt de siste årene, sier Løvheim.

(Aurikkelen fortsetter under bildet.)

Ståle Løvheim

Senterleder Ståle Løvheim forteller at de har fått større konkurranse, som gjør salget vanskeligere.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– Vi er mindre kjøpelystne

Men også på Tøcksfors Shopping Center, ved grenseovergangen i Ørje i Østfold, har senterleder Lars Erik Eröy opplevd en liten nedgang i 2013.

– Generelt går de tradisjonelle svenskevarene som kjøtt og mat fortsatt veldig godt. Men på klær og tilleggskjøpene man gjør når man er i Sverige, har vi en liten nedgang.

Lars Erik Erøy

Leder ved Töckfors shoppingsenter, Lars Erik Erøy, sier at de også merker nedgangen.

Foto: Christopher Oulie

Eröy tror noe av nedgangen skyldes at nordmenn generelt har blitt mindre kjøpelystne. Et inntrykk som bekreftes av sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Han forteller at vi også har handlet mindre her hjemme så langt i år. I tillegg har den norske krona blitt betydelig svakere sammenliknet med den svenske siden nyttår, og Juel tror også det har en innvirkning.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea

Sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg tror ikke det blir noen sprek handel fremover heller. Jeg tror veksten også i Norge vil være svak. Vi kan også få en enda svakere krone mot svenske kronen, så jeg tror man må belage seg på at 2013 og 2014 kanskje blir noen hvileår for grensehandel, sier Juel.

– Alt når en topp

Tilbake på Nordby Shopping Senter sier senterleder Ståle Løvheim at de må gjøre grep i årene som kommer, for å møte utfordringene.

– Vi ser at det kan virke som at det flater ut. Så lenge vi kan øke antall butikker og kvadratmeter har vi hatt en veldig fint utvikling. Med en gang vi ikke har mulighet til å bygge noe mer, må vi vokse av egen hjelp, og det er litt tøffere.

Han tror uansett ikke at grensehandelen vil fortsette å vokse i samme takt som den har gjort.

– Alt når en topp. Den økningen vi har sett de siste ti årene tror jeg ikke vi kommer til å se de neste ti årene, sier Løvheim.

Det er tyngre tider for kjøpmenn på den svenske siden av grensen. Mer prisbevisste nordmenn og mindre valutafordel er årsakene. Etter 20 år med eventyrlig vekst, opplever grensehandelen for første gang en nedgang i omsetningen.

Reporter: Bengt-Eigil Ruud. Foto/redigering: Bjørn Ruud.