Grensehandel fører til grensekrim

Grensekriminalitetet øker i takt med grensehandelen. Det viser resultatene fra gårsdagens felles kontroll langs grensa.

Ørje tollsted

Ørje Tollsted var en av grensepasseringene kontrollen fant sted.

Foto: Vidar Tangerud

50 svenske polititjenestemenn, 20 tollere og flere norske polititjenestemenn deltok i aksjonen, som er den største norsk-svenske felles kontrollen så langt.

Kontrollen ble hold langs grenseovergangene fra Värmland til Norge og det ble avslørt en lang rekke lovbrudd, også knyttet til at stadig flere svensker jobber i Norge.

Ser etter narkotika

– Vi har jo flere svensker som jobber i Norge. De reiser ofet hjem på torsdager etter lunsj. Derfor har vi valgt denne dagen og dette tidspunktet for kontrolle, sier Värmlands-politiets pressesjef Tommy Lindh til SVT.

Kontrollen startet rundt klokken 12.00 torsdag formiddag og varte til klokken 22.00.

– Vi ser etter alt, men det er spesielt narkotika vi ser etter, Tidligere ble det smuglet fra Sverige til Norge, men nå går det begge veier, sier Per Karlsson som er gruppesjef for politiet i Värmland.

Mistenkt for menneskesmugling

Torsdagens innsats resulterte blant annet flere tilfeller av kjøring i ruspåvirket tilstand og fyllekjøring og ett tilfelle av misstänkt narkotikasmuggling.

I tillegg oppdaget svensk politi noe mistenker er menneskesmugling fra Norge til Sverige.

– Det var alltså fire personer i en bil og to av dem hadde ingen gyldige innreisepapirer. Omstendighetene ga mistanke om menneskesmugling, sier Värmlands-politiets insatssjef Erik Andersson til SVT.