Hopp til innhold

Gratis AKS kan gi dårligere tilbud

Gratis aktivitetsskole kan gjøre tilbudet dårligere. Og for dem som fortsatt må betale, kan AKS bli dyrere.

AKS Lakkegata skole

DYRERE OG DÅRLIGERE? Utdanningsetaten peker på flere paradokser knyttet til byrådets prestisjeprosjekt, den nye aktivitetsskolen med gratis halvdagsplass og økt kvalitet. Bildet er tatt på Lakkegata skole ved en tidligere anledning.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Det er Oslo kommunes egen Utdanningsetat som peker på noen paradokser og kommer med flere advarsler knyttet til det som er ett av byrådets store prestisjeprosjekter.

Gratis halvdagsplass i aktivitetsskolen i utvalgte geografiske områder er lansert under navnet «Den nye aktivitetsskolen». Storsatsingen er også ment å omfatte et kvalitetsløft.

Seks av ti skoler

Gratistilbudet utvides år for år til flere skoler og flere klassetrinn. Neste skoleår vil 67 av 106 barneskoler være omfattet av ordningen:

  • 1.–3. trinn ved alle skoler i bydelene Grorud, Stovner, Alna og Søndre Nordstrand.
  • 1. og 2. trinn i bydelene Bjerke, Gamle Oslo, Grünerløkka og Sagene.
  • 1. trinn i bydelen St. Hanshaugen og Frogner samt utvalgte skoler i bydel Østensjø.

Men nå advarer Utdanningsetaten om at skoler der mange velger gratis halvdagsplass fremfor å betale for heldagsplass taper økonomisk på grunn av måten AKS er organisert på.

– Dette får konsekvenser for kvaliteten i tilbudet den enkelte aktivitetsskolen kan gi, og vil føre til kvalitetsforskjeller mellom aktivitetsskoler med høy andel elever med halvdagsplass og de som har en høy andel barn med heldagsplass.

Det skriver utdanningsdirektør Astrid Søgnen i Utdannigsetatens analyse av byrådets budsjettforslag.

Det er utfordrende å organisere et godt tilbud innenfor de økonomiske rammene som følger av satsen for halvdagsplass.

Utdanningsetatens konsekvensanalyse

Vil gå seg til

Tone Tellevik Dahl på AKS

IKKE BEKYMRET: Byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap).

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap) er ikke bekymret.

– Vi er i et utviklingsarbeid, og det er bare ett år siden vi innførte den nye aktivitetsskolen i Oslo. Jeg er sikker på at når kvaliteten øker på skolene fremover, vil flere foreldre velge heldagsplass.

– Mange flere elever går nå i aktivitetsskolen. De ville gått hjem hvis Høyre styrte, sier byråden med et spark til Høyres ideologiske motstand mot å tilby gratis AKS etter bosted og ikke inntekt.

Høyre kritisk

Saida Begum

KRITISK: Fraksjonsleder i bystyrets kultur- og utdanningskomité, Saida Begum (H).

Foto: Oslo kommune/Sturlason

Høyre på sin side mener at Utdanningsetatens bekymring må være et alvorlig tankekors for byrådet.

– Vi kan få kvalitetsforskjeller mellom skolene og områdeforskjeller fordi byrådet har lagt opp sin AKS-satsing etter postnummer.

– De elevene som ville hatt størst behov for et pedagogisk godt tilbud på AKS, er de som kanskje ikke får det, sier bystyrerepresentant Saida Begum (H).

Dyrere AKS?

Den andre advarselen til Utdanningsetaten er knyttet til kvalitet og pris. Etaten påpeker nemlig at byrådet ikke har satt av penger til å finansiere de lovede tiltakene for økt kvalitet fullt ut.

– Det må vurderes om satsene for oppholdsbetaling skal økes for å finansiere utgifter til økt kompetanse blant ansatte og andre kvalitetskrav, skriver utdanningsdirektør Astrid Søgnen.

Men å øke prisen for dem som fortsatt må betale for AKS, er ikke noe skolebyråden ser for seg.

– Ved at flere elever nå velger å gå i AKS, så vil det også styrke økonomien til aktivitetsskolen, sier Tone Tellevik Dahl.