Hopp til innhold

Graffitikrig mellom Frp og Ap

- Vi er enige i at det skal være nulltoleranse mot tagging, men det er et annet spørsmål enn lovlige graffitivegger, sier Ap.

Spraybokser
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Det skal fortsatt være lov med graffitivegger i Oslo dersom bydelene ønsker det.

Forslaget til Fremskrittspartiet om å forby slike vegger får trolig bare stemmene til Frp, Høyre og Kristelig Folkeparti i bystyret.

Les mer: Vil ha nulltolleranse mot dette

Hva er egentlig tagging og graffiti? Se faktaboks nederst i saken.

- Graffiti er noe annet enn tagging

Både politiet og Oslo kommunes Stopp Tagging-kampanje mener det er en klar sammenheng mellom lovlige graffitivegger og av ulvolig tagging.

Men Rune Gerhardsen, gruppeleder i Arbeiderpartiet, er ikke enig. Han mener graffiti og tagging er to forskjellige ting:

- Vi er enige i at det skal være nulltoleranse mot tagging, men det er et annet spørsmål enn lovlige graffitivegger. Vi ser på graffitivegger som en urban uttrykksform, og det finnes kulturer i enhver storby som av og til kan være litt provoserende, sier Gerhardsen til NRK Østlandssendingen.

(Teksten fortsetter under bildet)

Graffiti

Graffiti.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

- Blitzmiljøet har vært provoserende, skatere har av og til vært provoserende, og mange reagerer på graffiti også. Spørsmålet er om en inkluderende og romslig by skal forby og vende ryggen til alle sine subkulturer, fortsetter han.

- Krystallklart mot alle graffitivegger

Den lovlige graffitiveggen ved Kulturhuset Hausmania har ført til en oppblomstring av ulovlig taggig i nærområdet, ifølge Stopp Tagging-Kampanjen og politiet.

Stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon er klar i sin tale om politiets holdning når det gjelder tagging:

- Den er helt krystallklar. Vi går imot alle lovlige såkalte grafittivegger. Vi ser at en såkalt lovlig vegg medfører fryktelig mye tagging i området rundt. Dette er ikke bare noe vi sier, Bærum har sett akkurat det samme og har kuttet ut veggene. Det samme sees i Europa. Der det er lovlige vegger ser ikke områdene ut, sa han til NRK Østlandssendingen på mandag.

(Teksten fortsetter under bildet)

Tagging

Tagging.

Foto: Siri Storstein Hytten

- Ingen sammenheng mellom graffitivegg og ulovlig tagging

I slutten av oktober vil bydelsutvalget på Sagene trolig legalisere en ny graffitivegg, ved Lilleborgbanen på Torshov. Fremskrittspartiet i bystyret vil komme lokalpolitikerne i forkjøpet med et totalforbud.

Men sammenhengen mellom lovlige graffitivegger og ulovlig tagging er ikke klar, mener Rune Gerhardsen:

- Det pussige er at taggingen har økt mest på Nordstrand. Vi har bare én slik lovlig vegg i Oslo. For meg virker det ganske merkverdig at man skulle tagge ned Nordstrand fordi det står en graffitivegg i Hausmannsgate. Det henger ikke på greip.

Hva mener du om tagging og graffiti? Kommenter nedenfor.