Gourmet-kokk måtte stenge restauranten – lærer barn med korona-fri å lage mat

Lette middagsretter står på menyen når Sebastian Engh inviterer skolebarn til digitalt kokkekurs.

Sebastian Engh, kjøkkensjef og daglig leder på Curtisen i Halden på Fredriksten Festning.

Godt gjemt på ærværdige Fredriksten festning i Halden har Sebastian Engh laget en gourmet-restaurant.

Foto: Javier Auris / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Mange av vennene mine er lærere, og de er helt fortvilte over hva de skal finne på for barna, sier Sebastian Engh.

Han flyttet til Norge i 2001. Få år senere hadde han jobb på Bagatelle og ble regnet som et av landets største kokketalenter. Nå driver han gourmet-restauranten Curtisen inne på Fredriksten festning i Halden.

På grunn av korona-situasjonen i Norge har han stengt restauranten noen uker. Men han tar ikke av kokkehatten av den grunn.

– Jeg tenkte på barna som ikke får gå på besøk til hverandre, dra på trening eller noe som helst. Så da tenkte jeg at jeg kunne stille på dugnad på en litt annerledes måte, sier han.

Pannekaker og potetsuppe

I samarbeid med barneskolene i Halden startet han en direktestrømming av det første matkurset på sine Facebook-sider klokken 12 mandag.

Dermed kan skoleelevene som må holde seg hjemme på grunn av stengte skoler, lære matlaging av en kokk i verdensklasse.

– Det er kjempeflott at flinke folk i lokalsamfunnet ser at de kan hjelpe til med å fylle dagene til elevene som ikke får vært på skolen. Dette er et supert initiativ, sier rektor Fredrik Holm ved Låby skole i Halden.

Matkurset er bare ett av flere digitale «underholdningstilbud» som har dukket opp i Norge de siste dagene.

Vil unngå at ungene brenner ned huset

De yngste elevene fra 1. til 3. klasse skal lære å lage pannekaker, mens elevene fra 4. til 7. klasse skal få prøve seg på en potetsuppe klokka 15.

– For de minste blir det en enkel rett som ikke krever så mye tilsyn. Så slipper man at ungene brenner ned huset mens de holder på. Men de eldste skal få litt mer avanserte oppgaver, sier Engh og ler.

Skolene har sendt ut liste til foreldrene med hva slags utstyr som trengs. Se utstyrslistene i faktaboksene nederst i artikkelen.

– Jeg har prøvd å tenke på enkle retter med basisråvarer som de fleste har hjemme, så slipper vi å sende voksne og barn på butikken, sier Engh.

Team Curtinsen

- Du får ikke skrive om meg om ikke du lover å ha bildet av hele teamet med i saken. Sebastien Engh er kjøkkensjef, men understreker at kjøkkenet leverer sammen. Her er teamet som jobbet da NRK besøkte Halden.

Sebastian Engh smaker vin sammen med servitør Eline Husem og Hovmester Øystein Lundsveen

Sebastian Engh smaker på vinen de skal servere for kvelden. Sammen med servitør Eline Husem og Hovmester Øystein Lundsveen sikrer de at alt smaker som det skal - det er god stemning selv om vinen spyttes ut etter smakingen.

Sebastian Engh, kjøkkensjef og daglig leder på Curtisen i Halden.

Nå er det Sebastian som gir instruksene om kveldens servering til de ansatte, slik Kurt gjorde da Sebastian var lærling.

Sopp på sykkel

Venner av restauranten kommer ofte innom med råvarer til kjøkkenet. Som her, hvor Vigdis Larsen har levert en hel sykkel full av sopp til viltaften.

Curtisen, Halden

Stamgjestene Sissel Wike, Pål Myhren og Nina og Jan Ivar Bruun Hansen er på Curtisen sammen med venner fra Danmark. - Vi kommer for opplevelsen, ikke bare maten.

Trangt på kjøkkenet

- Hver tallerken skal være som om det er den siste vi lager. Kjøkkenet på 6 kvadratmeter krever god samkjøring.

Sebastian Engh

Sebastian Engh sier han er fornøyd nå, men likevel beveger han seg fremover til nye mål. I disse dager videreutdanner han seg til sommelier (vinkelner).

Mat

Sjøkreps med blomkål på, brokkoli, reddiker, sitrus og gressløk. Smakene skal sitte i minnet.

Dessert

Kveldens siste rett går ut av kjøkkenet.

Fredriksten Festning, Halden

Fredriksten festning ligger over Halden sentrum, som den har gjort siden den ble bygget i 1661.

Var tøft å stenge restauranten

I utgangspunktet skulle det kun være for barneskoleelever i Halden, men flere lærere fra andre kommuner har tatt kontakt og sagt at de også vil be sine elever delta.

– Det er mange skoler fra Oslo som har meldt seg, men det har også vært stor interesse fra kommuner helt nord i landet, sier Engh.

Interessen har ført til at kokken også planlegger et kurs for elever i ungdomsskolen.

Selv om han gleder seg til å lage mat med barna, legger ikke Engh skjul på at det er tøft å stenge den lille restauranten resten av måneden.

– Vi får holde motet oppe og gjøre det beste ut av det. Vi har klart å komme oss gjennom kriser før, og vi skal klare det denne gangen også, sier Engh.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 29.07.2021
1 728
Smittede siste 7 dager
25
Innlagte
799
Døde
3 499 174
Vaksinerte