Hopp til innhold

Godtar millionbot etter fiskedød

Oslo kommune godtar boten på fire millioner kroner etter klorutslippet som utslettet nesten alt dyreliv i Akerselva.

Akerselva død etter giftutslipp

I mars 2011 ble det oppdaget at vel 6.000 liter klor var lekket ut fra Oset vannbehandlingsanlegg øverst i Akerselva. Etter den første befaringen betegnet Niva utslippet som noe av det verste i elvens historie.

Foto: Sissel Kvalvik / NRK

Kommunen har tidligere nektet å akseptere boten fordi de i tillegg måtte betale tre millioner kroner i erstatning til Oslomarka Fiskeadministrasjon. Politiet har nå frafalt dette erstatningskravet.

6.000 liter klor

Det var i mars 2011 6.000 liter klor rant ut i Akerselva fra Oset Vannrenseanlgg og tok livet av nesten alt dyreliv i elva.

Den direkte årsaken var lekkasje på en klorslange i ledningsnettet ved anlegget, samtidig som en mottrykksventil ikke var innstilt. Kommunen har aldri lagt skjul på et dette var en tabbe.

Ola Elvestuen

Miljø- og samferdselsbyråd Ola Elvestuen (V).

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

– Det er ingen tvil om at klorutslippet aldri skulle ha skjedd. Vi har heller aldri bestridt at kommunen har ansvaret, sier miljø- og samferdselsbyråd Ola Elvestuen (V).

– Vi har derimot vært uenige i at kommunen skulle ha et erstatningsansvar overfor OFA og ba om å få legge fram vår redegjørelse for dette, sier Elvestuen.

Det har Oslo kommune fått lov til, og politiet har nå frafalt hele erstatningskravet på 2.949.680 kroner. Dessuten er det såkalte inndragningsbeløpet redusert fra 700.000 til 410.000 kroner. Dette kommer i tillegg til boten på fire millioner kroner.

Ingen berikelse

Ifølge straffeloven kan et beløp inndras dersom en kriminell handling anses å ha gitt et utbytte. Kommunen har bestridt at de på noen måte har beriket seg på klorutslippet.

– Når politiet nå har frafalt erstatningskravet og redusert inndragningsbeløpet, har byrådet funnet å kunne vedta boten, sier Ola Elvestuen.

Han understreker at Oslo kommune vil dekke utgiftene OFA har og har hatt for å gjenopprette livet i Akerselva.

– Vi har et utmerket samarbeid med OFA og har vært tydelige på at de ikke skal være økonomisk skadelidende, sier miljøbyråden.