Kjeledressen kan redde ryggen ved dekkskift

Få på deg kjeledressen, og ta en lett oppvarming før du skifter til vinterdekk. Det er rådene for å slippe å få vondt i ryggen.

Skifte av dekk

Ikke alle skifter dekk på en riktig måte, og det kan koste deg store smerter.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli

Det er på høy tid å legge om til vinterdekk mange steder i landet, men med uvante løft kan ryggen få seg en smell. Du må i alle fall ikke være redd for å bli skitten på klærne, sier kiropraktor og fysioterapeut Kenneth Syvertsen.

– Det som er viktig når man skal skifte dekk, er en god arbeidsstilling. Få på deg kjeledressen så du ikke er redd for å bli skitten. Da kan du løfte dekkene inntil kroppen og bruke de riktige musklene, sier Syvertsen.

Flere kommer med ryggvondt

Ryggen må styrkes før snømåking

Kiropraktor og fysioterapeut Kenneth Syvertsen hos Din Kiropraktor i Drammen råder folk som skal skifte dekk, til å varme opp før selve dekkskifte starter.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Kenneth Syvertsen jobber i Drammen og har hatt mange pasienter med vondt i ryggen etter dekkskift.

– Jeg tror det er mange som er redd for å bli møkkete på buksa. Da løfter de feil og kan fort belaste ryggen feil.

– Hvis man kan få bilen opp i høyden og ikke måtte krype rundt på gulvet, er det også bra. Har man bare en vanlig garasjejekk, er det i alle fall viktig å løfte med rett rygg, sier Syvertsen.

Oppvarming

Et siste tips er å varme opp. Da er muskulaturen mer forberedt på tunge løft.

– Gå en liten tur så du får opp pulsen og ta gjerne et par knebøy. Mellom hvert dekk er det greit å strekke på kroppen og bevege seg litt.