Hopp i havet - det er varmere enn på land!

Flere steder i landet viser badetemperaturene at det er varmere i vannet enn på land.

Gutter bader i Saltnes

KVELDSBAD: Disse fire gutta bader hver eneste kveld på Saltholmen i Saltnes.

Foto: Eli Halvorsen/NRK

– Det er deilig! Vi bader nesten hver eneste ettermiddag og kveld, sier Stian, Henry, Erik og Patrick før de løper ut i sjøen ved Saltnes i Østfold.

Temperaturmåleren som henger i vannet viser nøyaktig 20 grader. Det er en grad høyere enn lufttemperaturen på samme sted. Flere steder i landet er det varmere i vannet enn på land, viser Yrs oversikt over badetemperaturer.

– Det er nok over 20 grader mange steder, og kanskje litt over også i vannet, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Ingrid Berntsen.

Badetemperaturene ikke fasit

Temperaturmåler i vannet i Råde

VARMT: Temperaturmåleren i sjøen viste tirsdag kveld 20 grader ved Saltholmen i Råde. Luttemperaturen var samtidig 19 grader.

Foto: Eli Halvorsen/NRK

Badetemperaturene meldes inn av vertene på campingplasser og privatfolk over hele landet. De holder ikke meteorologisk standard, men gir en god pekepinn på hva de faktiske vanntemperaturene er.

– Man kan se at det er forholdsvis like temperaturer på steder som ligger i nærheten av hverandre. Det er ikke nødvendigvis fasiten, men det gir en god indikasjon, sier Berntsen.

Og stemmer temperaturene kan man trygt ta seg et bad i sjø som holder over 20 grader over store deler av Sør- og Øst-Norge. Yrs oversikt viser at det tirsdag var varmere i sjøen enn på land på badeplasser på Nesodden, i Larvik, i Horten og i Lillesand.

Lufttemperaturen varierer mer enn vanntemperaturen

Selv om supersommeren i Sør-Norge er på hell for denne gang, og det på Østlandet er varslet at temperaturene kryper ned under 20 grader denne uka, er det altså akseptable badetemperaturer.

– Det er sånn som skjer fordi lufttemperaturen varierer mer både i løpet av dagen og mer i tid, enn det vanntemperaturen gjør. Vanntemperaturen holder seg mer stabil over lengre perioder, så det er ikke uvanlig at det er litt forskjell mellom vann- og lufttemperatur, forklarer Berntsen.

Bor du i Sør-Norge bør du nyte sommertemperaturer både i vann og på land nå, for på torsdag kommer det værskifte med regn. Mens det er Finnmark som blir værvinnerne i helgen.