Hopp til innhold

Glemte å kontrollere kreftpasienter

Over hundre pasienter som er operert for kreft og polypper i tykktarmen ble ikke innkalt på kontroll ved Diakonhjemmet Sykehus i Oslo.

Diakonhjemmet i Oslo

Stiftelsen Diakonhjemmet eier Diakonhjemmet Sykehus.

Foto: Hans-Petter Fjeld / Wikipedia, Creative Commons

I hele tre år falt pasientgruppen ut av ventelistene.

Pasienter som har fått fjernet kreft eller polypper fra tykktarmen skal til kontroll tre til fem år etter inngrepet.

Men fra mai 2007 falt denne gruppen ut av det elektroniske ventelistesystemet uten at Diakonhjemmet sykehuset vet hvorfor.

– Da vi fant det ut aksjonerte vi umiddelbart, og skaffet oss en oversikt over de aktuelle pasientene. Så gikk vi i gang for å se hva som måtte til for å rydde opp i dette, sier sjeflege Jacob Mosvold.

Glemte 116 pasienter

Jacob Mosvold

Jacob Mosvold

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Det private sykehuset i Oslo oppdaget feilen i april i år. Hele 116 pasienter har ikke blitt innkalt som de skulle og det kunne ha fått alvorlige følger.

– Når vi innkaller til kontroll så er det naturligvis en viss risiko for at det kan ha oppstått nye polypper eller en ny kreftsvulst, men rent erfaringsmessig er det små sjanser for at det skal skje, sier Morsvold.

Har ikke tatt skade

Sykehuset har vært i kontakt med alle pasientene som falt ut av ventelisten. Ifølge sykehuset skal ingen av dem skal ha tatt skade av å bli glemt.

– Det ble ikke gjort noen funn som kunne relateres til at de ikke var blitt innkalt som planlagt. Det har heller ikke fått konsekvenser for disse pasientene på andre måter, opplyser legen.

Diakonhjemmet sykehus meldte selv fra om ventelisterotet til Helsetilsynet i Oslo og Akershus. Der har de ennå ingen kommentar til saken.

Mer ventelisterot

Også ved flere andre sykehus har ventelisterot ført til at kreftpasienter ikke er blitt kalt inn til kontroll.

Video Dag Rørbakk

Dag Rørbakk

Foto: Nyhetsspiller

Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) innrømmet tidligere i sommer at 450 pasienter ikke er blitt kalt inn til undersøkelse til riktig tid.

Blant dem var Dag Rørbakk, som måtte vente i ett år på utredningen, og på den tiden hadde kreften spredt seg.

Det har tidligere kommet fram at kreftsyke pasienter kan ha dødd fordi sykehuset Asker og Bærum ikke har behandlet dem tidsnok. Det skal også ha blitt påvist endringer i pasientjournalsystemet slik at behandlingen ble utsatt.

Les mer: Skal rydde opp i ventelisterotet

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på twitter.