Gleder seg til plankebypremiere

Filmregissør Harald Zwart er hjemme i Fredrikstad i anledning Europa-premieren på hans siste film, Pink Panther 2.

Harald Zwart

Harald Zwart gleder seg til å treffe gamle kjente på premieren til Pink Panther 2.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Zwart forteller at det er viktig for ham å legge premieren til hjembyen , selv om det denne gang betød at ikke alle skuespillerne i filmen kunne være til stede .

Tradisjon med Fredrikstad-premiere

- Det har jo blitt en tradisjon, og jeg er veldig tradisjonstro. Fredrikstad kino var den første kinoen som viste min eksamensfilm for mange år siden, så det er en hyggelig tradisjon for meg at første visning er i Fredrikstad. Det har blitt en slags lucky token for meg, sier regissøren.

Video nsps_upload_2009_2_11_15_55_16_659.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Steve Martin er konge

Hans nye film, Pink Panther 2, har Steve Martin i hovedrollen som Inspektør Clouseau, noe som var avgjørende for at Zwart påtok seg regissør-jobben.

- Steve Martin er en konge innen komedie, og det å få jobbe med ham, sier man bare ikke nei til, mener Zwart.

- Skulle ønske norske medier også la merke til de gode kritikkene

Filmen hans har fått endel labre kritikker i USA , men han benekter at det har gått inn på ham.

- Det var en del som gikk ut og skrev ting de håpet å bli sitert på i større medier, og det gjaldt stort sett tulle-websider. De kom ut to dager før de ordentlige anmeldelsene kom ut, sier Zwart.

Han medgir at han synes det er litt bedrøvelig at disse ble vektlagt i Norge.

- Det som er litt trist er at det fokuseres mye på det her hjemme i Norge. Jeg skulle nok ønske at norske medier også la merke til de gode kritikkene, sier Zwart.

- En ny inkarnasjon av Pink Panther

Han mener også at sammenligninger med de klassiske Pink Panther-filmene med Peter Sellers i hovedrollen som inspektør Clouseau ikke treffer mål.

- Det jeg legger merke til, er at de som har noe negativt å si, hele tiden prøver å sammenligne med den originale Peter Sellers-serien, og det er litt urettferdig. For dette er en ny inkarnasjon av filmene. De gamle Peter Sellers-filmene har jo fått en kult-status, så uansett hvor bra film vi hadde laget, hadde vi fått reaksjonen ”Å nei, du kan ikke tulle med klassikerne”, så det tar jeg med knusende ro, sier Zwart.

Han er selv godt fornøyd med filmen og fremhever den fysiske humoren som han tror både foreldre og barn vil like.

Karate Kid neste

På tross av den litt lunkne mottakelsen av Pink Panther 2 i USA, er Zwart ikke redd for å gå løs på en ny "klassiker" .

- Karate Kid er en klassisk historie som det går an å fortelle på nytt og på nytt. For meg er det som å ta tak i en bok eller et teaterstykke og fortelle en klassisk historie på en ny måte, sier Zwart.