Hopp til innhold

Gleder seg over fraværsregel-skroting: – Det beste for elevene

Arbeiderpartiet skroter den mye omtalte fraværsregelen. Til glede for elever, mens rektoren ved Kirkeparken vgs. i Moss frykter fraværet skal skyte til værs.

Victoria Østvold Henriksen, elev ved Kirkeparken videregående skole i Moss

Victoria Østvold Henriksen, elev ved Kirkeparken vgs. i Moss, er én av flere som gleder seg over at fraværsregelen slik den er i dag skrotes.

Foto: Stein Ove Korneliussen / NRK

– Det er til det beste for elevene! Er man borte fra gym i to timer har man nest nådd 10 prosent fravær i faget allerede, sier Victoria Østvold Henriksen.

Hun er elev ved Kirkeparken videregående skole i Moss, og er bare én av flere som gleder seg over at Arbeiderpartiet vil skrote fraværsregelen.

Leah Kristine Roer Kristiansen, elev ved Kirkeparken videregående skole i Moss.

Leah Kristine Roer Kristiansen, elev ved Kirkeparken videregående skole i Moss, synes skolen burde ha egenmeldingsdager uten sykemelding.

Foto: Stein Ove Korneliussen / NRK

– Ordningen burde være annerledes enn den er i dag. På jobben har man egenmelding i flere dager uten sykemelding, hvorfor er det ikke slik på skolen? spør elev Leah Kristine Roer Kristiansen.

– Elevfravær er en utfordring

Fraværsgrensen ble innført av Solberg-regjeringen i 2016. Målet var å hindre skulking.

Regelen innebærer at elever i videregående ikke får karakterer i et fag hvis de har over 10 prosents fravær.

På Arbeiderpartiets landsmøte ble det vedtatt at denne regelen nå skal skrotes. Til glede for mange elever, men til noe skepsis fra andre.

– Erfaringen fra pandemien, da regelen midlertidig falt bort, var at vi fikk mye elevfravær, sier Kjetil Langø, rektor ved Kirkeparken videregående skole.

Kjetil Langø, rektor ved Kirkeparken videregående skole i Moss.

–Elevfravær er en utfordring i den videregående skolen, sier rektor Kjetil Langø ved Kirkeparken vgs. i Moss.

Foto: Stein Ove Korneliussen / NRK

Han er klar på at dagens fraværsgrense må erstattes av noe annet, og han er spent på hva erstatningen blir.

– Jeg er veldig opptatt av at vi ikke bare røsker ordningen bort. Det må være en type overgang som tar på alvor at elevfravær er en utfordring i den videregående opplæringen.

Vil ha mindre streng ordning

Høyre, som innførte ordningen i 2016, advarer også mot å fjerne den.

– Med dette fortsetter Ap med å reversere en skolepolitikk som har fått fraværet ned, og som bidrar til at flere fullfører. Etter at vi innførte fraværsgrensen, har fraværet gått ned med 27 prosent, har skolepolitisk talsperson i Høyre, Jan Tore Sanner, tidligere sagt til NRK.

Da hun snakket med NRK under landsmøtet til Arbeiderpartiet sa AUF-leder Astrid Hoem at 10-prosentsgrensen skal erstattes med noe annet:

– I stedet skal vi ha et mindre strengt og rigid nasjonalt fraværsreglement.

Kunnskapsminister Tonje Brenna hadde også en klar beskjed etter landsmøtevedtaket.

– Du må fortsatt gå på skolen!

Les også: Ap vil vrake fraværsgrensen

Statsminister Jonas Gahr Støre (t.v), Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran og Astri Willa Eide Hoem på Arbeiderpartiet landsmøte i Oslo Kongressenter
Statsminister Jonas Gahr Støre (t.v), Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran og Astri Willa Eide Hoem på Arbeiderpartiet landsmøte i Oslo Kongressenter

Les også: Hundrevis føler seg lurt før russetiden: – Vi hadde gledet oss til egen sang

Russ 2023.
Russ 2023.