Hopp til innhold

Her kastes merkeklær til flere tusen kroner

Er du heldig kan du finne klær fra både Moods of Norway, Armani og Gant.

Billig Armani

Om du har et øye for merker, kan du gjøre et kupp hos Fretex.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Er du glad i å gå på skattejakt blant brukte klær er Fretex på Åssiden i Drammen det rette stedet å lete. Stadig flere kaster nemlig merkeklær verdt flere tusen kroner i containerne nettopp her.

– Her har vi en jakke fra Moods of Norway, og her henger en kjole fra Odd Molly. Vi ser også merker som Burberry, Chanel og Dolce Gabbana. Alle er jo veldig dyre merkeklær, sier butikkmedarbeider Vigdis Dalberg.

Hun sier de ofte finner svært dyre og kjente merker som er levert inn til dem.

Det er tydelig at folk har gode budsjett rundt omkring. Vi får stadig mer av dyre merker inn, og dermed har vi også blitt mer oppmerksomme på dem også.

Hun finner frem en bukse av merke Dolce Gabbana i haugen av klær.

Prisen er ikke så verst til å være Fretex da, ler hun. Denne må du gi 89 kroner for.

Den som leter skal finne..

Den som leter skal finne heter det hos Fretex.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Har gjort flere kupp

Bjørn Ole Nedremo har jobbet som frivillig i butikken i fire år. Han forteller at det er lett å finne kjente merker i bunken, men jakter fortsatt på skatten sin, som er noe helt annet enn merkeklær.

– Vi får jo også inn samlede verker fra forfattere som Sigrid Undset, Knut Hamsun, og Bjørnstjerne Bjørnson. Vi fikk nettopp inn en flott samling av de samlede verker til Henrik Wergeland. Personlig drømmer jeg om å finne 1. utgaven av Synnøve Solbakken som kun er trykket i 700 eksemplarer. Da snakker vi om en verdi fra 10.000 og opp mot 100. 000 kroner, sier han med stjerner i øynene.

Kunde Hans Anton Hansen har gjort flere kupp her, Han er innom hver fjortende dag og kaller Fretex-butikken på Åssiden for et skattkammer.

– Alt jeg har på meg nå fra topp til tå har jeg kjøpt her. 80 kroner betalte jeg for det. Det er skremmende å se hva folk kaster, og alle skryter jo at jeg er så fin og moderne, sier han.

Billig merkeklær

Denne Armani-dressjakken koster 179,- kroner hos Fretex. Ifølge en lokal forhandler koster denne jakken opptil 4000,- kroner.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

– Ikke flaut å bære Fretex-posen lenger

Også på Fretex flere steder i landet kan man finne kjente merkevarer slik som Armani, Gant og Jean Paul. Jarle Rønjom, assisterende butikkleder for Fretex i Skien forteller at butikken har solgt Armani-dress til to hundre kroner.

Jarle Rønjom tror det har blitt mer trendy å handle på Fretex

Assisterende butikksjef, Jarle Rønjom tror det har blitt mer trendy å handle hos Fretex

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK
Kjersti Seime er på jakt etter merkeklær hos Fretex

Kjersti Seime har funnet noen nye bukser i butikken

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Butikklederen tror det har blitt trendy å handle merkeklær hos Fretex

– Kundemassen er alle typer, både unge og gamle. Det er ikke flaut å bære på Fretex-posen lenger, sier en smilende Rønjom til NRK.no

Rett bortenfor i butikken står Kjersti Seime og ser på bukser. Seime bekrefter også langt på vei at det har blitt mer trendy å handle på Fretex

– Du kan jo finne Bruuns Bazaar-bluser til femti kroner og det er sånt som koster 1200 kroner i butikken. Og de er jo gode som nye, forteller Kjersti Seime fornøyd.

– En utrolig pris

Homleids klær i Skien selger klær av blant annet merkene Hugo Boss, Tiger of Sweden, Armani og Ralph Lauren. Selger Andreas Bratsberg er svært overrasket over funnet av en Armani-dress til 179 kroner på Fretex.

– 179 kroner, det er jo helt vanvittig. Denne dressen måtte du gitt opp mot 4000 kroner for i butikken her hos oss, sier han.

– Hva kan du si om denne dressen?

– Går du med en slik dress signaliserer du en stilsikkerhet, og du vet at det du har på deg er kvalitet. Det overrasker meg at folk gir bort slikt, men vedkommende ble vel lei av jakken da, ler han.

Ikke alt som frister

Men alt som kommer inn til Fretex-butikkene er kanskje ikke like fristende å bruke igjen.

– Vi har jo opplevd å få inn brukt sexundertøy og leker. Likevel priset vi det og la det ut i butikken. Det var ingen som betalte for det, de bare puttet det i veska. Og da snakker vi om alt i lær, og en pisk, ler butikkmedarbeider Bente Kristiansen hjertelig.

– Tror du det ble litt for flaut for enkelte å komme med det til kassa?

– Ja, det var nok for flaut for enkelte, flirer hun.