– Lukkede asylmottak er viktigere enn noensinne

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg fra Fremskrittspartiet i Østfold sier det nå er viktigere enn noensinne å få lukkede asylmottak i Norge.

Erlend Wiborg i FRP mener gårsdagens trippeldrap i Sogn og Fjordane viser at det haster med å få flere lukka asylmottak. Svein Roald Hansen fra Arbeiderpartiet sier det blir feil å ta den debatten allerede i dag.

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg fra Fremskrittspartiet gjentar at Norge bør ha lukkede asylmottak.

Wiborg mener gårsdagens hendelse i Årdal, der en asylsøker som hadde fått avslag på asylsøknadens drepte en bussjåfør og to passasjerer med en kniv, viser behovet for lukkede asylmottak i Norge.

– Først er det viktig at hovedfokuset er på de pårørende og hvordan vi kan få hjulpet dem. Men en tragisk hendelse som denne aktualiserer selvfølgelig behovet for lukkede mottak, sier han til NRK.no.

Ifølge stortingspolitikeren fra Frp vil det ta minst ett år før asylmottakene her i landet kan lukkes, fordi det er mye som må organiseres.

– Det er mange detaljer, som hvor de skal ligge og hva slags bemanning de skal ha. Det er mye som ikke er på plass enda. Men vi skal få lukkede mottak og det vil være viktig for norsk asyl- og innvandringspolitikk.

Les også:

– Kan ikke leie dem ut

Forsvaret flytter ut av Rygge flystasjon neste år og Wiborg har tidligere uttalt at lokalene der kan egne seg til et lukket mottak. Det gjentar han også i dag.

– Det finnes mange andre mulige plasseringer også. Men jeg mener det vil være fornuftig å ha det i nærheten av Moss lufthavn Rygge, på grunn av at veldig mange av asylsøkerne kommer fra flyplassen.

Ulf Leirstein

Ulf Leirstein synes trippeldrapet i Årdal er en tragisk sak.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Også Wiborgs partikollega Ulf Leirstein mener at drapene i Årdal aktualiserer behovet for lukkede mottak i Norge. Han mener i tillegg at man må få på plass bedre systemer for uttransportering.

– Man kan ikke nødvendigvis leie dem ut av landet, men Fremskrittspartiet har i mange år vært opptatt av at vi må få mottak også for dem som skal sendes ut av landet, slik at vi har kontroll på dem, sier Leirstein.

– Folk som oppholder seg i Norge, og skal ut av landet, skal altså ikke kunne gå fritt rundt i Norge og gjøre hva de vil. Det er viktig å få på plass systemer som gjør uttransporteringen på en annen måte enn man har gjort tidligere.

Les også:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Trippeldrap på buss i Årdal

Teknikere fra Kripos i arbeid ved bussen fra Valdresekspressen på Rv 53 ved Holsbru mellom Årdal og Tyin, der tre personer ble knivdrept mandag ettermiddag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Utrolig tragisk sak

Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen mener busstragedien i Årdal blant annet skyldes Stoltenberg-regjeringens politikk.

– Nå ser vi konsekvensene av den forrige regjeringens manglende satsing på politiet de siste årene, sier han til VG.

Ulf Leirstein ønsker ikke å snakke konkret om gårsdagens hendelse kunne vært unngått med andre systemer enn de vi har i dag.

– Det er veldig vanskelig å gå inn på en helt konkret sak som er så brutal. Jeg tror vi skal la alle fakta komme frem først. Men generelt må vi ha mottak for uttransportering av dem som har fått endelig avslag, slik at vi har kontroll på dem.

– Dette er en utrolig tragisk sak, som selvfølgelig aldri skulle skjedd. Alle føler med de pårørende, og tenker nok at det som skjedde i går ikke skal skje.

Må få ned saksbehandlingstiden

Stortingsrepresentant Svein Roald Hansen i Arbeiderpartiet er ikke utelukkende negativ til lukkede asylmottak, men han mener det er alt for tidlig å si om det er behov for utvidet bruk av lukkede asylmottak etter gårsdagens trippeldrap.

– Jeg synes vi først skal få klarlagt hva det er som gikk galt, og hva som er årsaken til at vedkommende gikk amok på bussen. Det er ofte klokt å ha litt avstand til slike hendelser før man trekker politiske konklusjoner, mener han.

Mannen som er siktet for drapene fikk avslag på asyl i juni, og skulle ifølge VG sendes ut av landet i dag. Hansen mener det er viktig å få ned saksbehandlingstiden til asylsøkere.

– Vi må fortsette arbeidet for å få ned saksbehandlingstiden til asylsøkere, slik at vi raskt får avklart hvem som har grunnlag for opphold og hvem som ikke skal få være her. Også må vi få opp hastigheten på å returnere de som skal ut av landet.