Hopp til innhold

Gjentar lovnader om å redde Phoenix

May Hansen i SV gleder seg til å se om Høyre holder løftet om å redde Phoenix Haga. Førstekandidat i Høyre Ingjerd Schou gjentar lovnadene.

Ingjerd Schou og Phoenix Haga

Ingjerd Schou gjentok løftene om å redde Phoenix Haga i dag.

Foto: NRK

May Hansen (SV)

May Hansen i SV er usikker på om Høyre klarer å holde løftene om å redde Phoenix Haga.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Det var da May Hansen i Sosialistisk Venstreparti var gjest i studioet til NRK Østfold på valgvaken i Moss at hun tok opp situasjonen til Phoenix Haga.

I helgen gikk førstekandidat i Høyre Ingjerd Schou høyt ut og lovet at rusinstitusjonen i Mysen kom til å overleve dersom det ble et regjeringsskifte – noe som ble klart i kveld.

– Jeg forventer at Ingjerd Schou kommer til Østfold med penger til Phoenix Haga neste uke, sier Hansen til NRK.

– SV vil ut av EØS-avtalen, Ingjerd Schou vil inn i EU. Det er EU-direktivet som styrer veldig mye av det hun driver med. Jeg gleder meg til neste uke. Da forventer jeg at pengene til Phoenix Haga er på plass, følger hun opp med.

Skal ikke bryte loven

Og nettopp Ingjerd Schou var den neste politikeren som gjestet studioet til NRK. Da gjentok hun lovnaden om å redde Phoenix Haga.

– På lørdag la de fire partilederne i den ikke-sosialistiske kommende regjeringen frem en erklæring der de var enige, og dette er ferdigforhandlet. Jeg ble ringt opp et kvarter før pressemeldingen ble sendt ut og fikk beskjed om å gå ut med at Phoenix House Haga er reddet.

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre har gått ut og sagt at han kan be Helse Sør-Øst om å gjøre mye, men han kan ikke be dem om å bryte loven. Skal dere da bryte loven?

– Nei, vi har ikke tenkt til det. Men det er typisk med den sittende regjeringen at de er mer opptatt av systemer enn å utvide den eksisterende kapasiteten.

Men hvordan skal dere få det til?

– Dette er tidligere inngåtte avtaler som man kan utvide. Det ligger i hele erklæringen. Når de er så tydelige på at disse institusjonene skal leve videre. Anbudet fra vår side vil være noe som dagens regjering ikke hadde med, og det var at langtidsbehandling for rusmisbrukere er nødvendig og det lå ikke i det mandatet som regjeringen er opptatt av.

– Oppsiktsvekkende forhold til anbudsprinsippet

Men dette skal fortsatt ut på en anbudsrunde, så dette kan ta tid?

Steffen Fjærvik byline SH

NRK Østfolds valgkommentator Steffen Fjærvik.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Nei, jeg tror ikke det tar så lang tid. Som det stod i den pressemeldingen som ble sendt ut skulle man ha et eiermøte hvor man skulle instruere i å ta i bruk den ledige kapasiteten som ligger i disse rusinstitusjonene. Det er et paradoks at man til de grader svikter den oppgaven man har, når dagens regjering ikke er opptatt av at de som venter på rusbehandling faktisk skal få det tilbudet, og heller argumenterer med EØS-lovverket.

NRK Østfolds valgkommentator Steffen Fjærvik var på plass i studioet sammen med Ingjerd Schou. Han mener at utspillet til Høyre-politikeren er oppsiktsvekkende.

– Det mest interessante her er når noen at «disse» skal vinne anbudet, fordi vi (Høyre journ.anm.) rigger anbudet på den og den måten. Det er det aller mest interessante i det vi hører her. Det vil være interessant å høre hva andre som er interessert i det anbudet tenker om det.

– Det er et oppsiktsvekkende forhold til anbudsprinsippet, og det tror jeg at Ingjerd Schou vet veldig godt, sier Fjærvik.