Gjemte 20 kilo amfetamin under bil

Tollerne på Svinesund gjorde i slutten av mai et stort amfetaminbeslag. Dette førte til at ti personer ble pågrepet i Moss to uker senere.

Ifølge Moss Avis har stoffet som ble beslaglagt en gateverdi på mellom 30 og 40 millioner kroner. Stoffet var gjemt i et deksel under en bil.

– Vi har ikke mottatt analysen av stoffet, men føler oss relativt sikre på at det er amfetamin vi snakker om, sier leder for Felles kriminalenhet i Østfold politidistrikt, Tommy Brøske til avisa.

Førte til stor narkoaksjon

Det var i slutten av mai at to slovenske menn ble stoppet av tollerne på Svinesund. Bilen de kjørte ble grundig undersøkt, og det ble funnet 20 kilo av det sentralstimulerende stoffet.

Beslaget førte til en stor narkotikaaksjonen i Moss fredag 7. juni. Politiet aksjonerte med væpnede styrker, blant annet mot et utested. Totalt ti personer ble pågrepet.

– Saken har vært under etterforskning siden beslaget ble gjort 24. mai. Aksjonen i Moss var et resultat av den etterforskningen som har pågått. Denne har knyttet flere personer bosatt i Moss til innførselen, sier Brøske til NRK.no.

Tommy Brøske

Leder for Felles kriminalenhet i Østfold politidistrikt, Tommy Brøske.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Politiet tror at en mann i 30-årene fra Kosovo har vært et bindeledd mellom de to slovenske mennene og personene som ble pågrepet i juni.

– Han har tidligere har vært bosatt i Moss, og er varig utvist fra landet. Han ble senest returnert til hjemlandet i slutten av april i år, sier Brøske.

Forskjellige roller

En del av de pågrepne sitter fortsatt i varetekt, mens de resterende har blitt løslatt de siste dagene. Politiet har kartlagt hvilke roller disse har hatt i saken.

– Noen har hatt aktive roller under innførselen. Andre har hatt roller som antatte medhjelpere for å få omsatt deler av beslaget i Moss og andre steder i Østfold sier Brøske til NRK.no.

De ti pågrepne skal ha tilknytning til Moss og Trondheim, og politiet tror derfor at amfetaminet skulle distribueres i disse to byene.

– Det er både personer av norsk og utenlandsk opprinnelse. Det er fortsatt en blanding av lokale og andre når det gjelder de som er varetektsfengslet.

Etterforsker videre

Blant de pågrepne er en mann i 40-årene, bosatt i Moss, som politiet antar har hatt en viktig rolle.

– Jeg vil ikke bruke ordet hovedmann, men vi mener blant annet at han har vært fører av en følgebil opp gjennom Sverige og over grensa til Norge, sier Brøske.

Ifølge lederen for Felles kiriminalenhet i Østfold politidistrikt er saken fortsatt under etterforskning.

– Det begynner å nærme seg en avslutning, men det er fortsatt oppgaver som gjenstår. Jeg kan ikke utelukke flere pågripelser, sier han.