Hopp til innhold

Gir vekk arvesmykker

Norsk organisasjon for asylsøkere ber folk sende inn smykker for å vise solidaritet med flyktninger og asylsøkere som kommer til Norge. – Smykker er blitt et symbol på noe man fratar flyktninger. Vi ønsker å snu dette, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå.

Marianne Borgen

GIR BORT RINGEN. Oslos ordfører Marianne Borgen gir bort ringen hun har arvet etter moren sin.

Foto: Vegard Erstad / NRK

– Dette er en ring som min pappa ga til min mamma,

Marianne Borgens ring

Dette er ringen ordfører Marianne Borgen gir bort.

Foto: Vegar Erstad / NRK

og jeg husker at hun tok den frem ved spesielle anledninger, når hun skulle pynte seg litt ekstra, forteller Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV).

Ringen, en gullring med en stor lilla stein, skulle hun egentlig gi videre til en av sine døtre. Hun velger nå å bli med i NOAS' nye kampanje, #Etsmykkeforenflyktning.

– Jeg ønsker å vise solidaritet med barn og unge som er i en vanskelig situasjon. De er aldri skyld i den situasjonen de kommer opp i når de er asylsøkere eller flyktninger.

Reaksjon på smykkeloven i Danmark

– Vi ønsker å få frem at det har kommet over 30 000 enkelt individer til Norge i løpet av fjor året. Mange av dem har beskyttelses behov, forteller generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Ann-Magrit Austenå.

Ann-Magrit Austenå

Generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå.

Foto: Vegard Erstad / NRK

Kampanjen er en reaksjon på innføringen av den nye smykkeloven i Danmark og innstrammingsforslagene som regjeringen i Norge har lagt frem.

– Smykker er blitt et symbol på noe man fratar flyktninger. Vi ønsker å snu dette, og ønsker å bruke smykker som et symbol på verdighet, en annen måte å se på flyktninger, sier hun.

Hvor effektiv tror du kampanjen er?

– Vi opplever at folk har likt og delt filmen mye i sosiale medier. Det er en måte å formidle at mennesker på flukt må møtes med noe annet enn tiltak som gjør det minst mulig attraktivt å komme til Norge, sier Austenå.

NOAS' kampanjefilm ble lagt ut på nett for en drøy uke siden og allerede har nærmere 400 000 mennesker sett den. Smykkene som kommer inn vil bli auksjonert bort i mai.

– Summen som kommer inn vil gå til å finansiere rettshjelp til asylsøkerne og flyktningene som trenger den, avslutter Austenå.