Hopp til innhold

Gir opp kampen mot lusen

Norges sterkeste ildsjel mot hodelus, legger ned kammen. En konflikt har tatt knekken på kamplysten.

Lusekam
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

De siste tre årene har organisasjonen Lusfri Norge arbeidet for å stagge luseplagen. Men etter en langvarig konflikt med Folkehelseinstituttet, sier leder Anne Louise Leikfoss stopp.

- Det er en krevende jobb å kjøre nasjonale kampanjer mot luseplagen nesten alene. Også om man ikke skal slåss mot instituttet samtidig, sier hun.

Samarbeidet strandet

Lusejakt

Leting etter lus i Tåsen barnehage.

Foto: Hallgeir Braastad

Anne Louise Leikfoss tok opp kampen mot hodelus etter at hennes egen datter ble smittet for tre år siden. Men det har vært like stritt å slåss mot tabuene; lus er ikke noe man skal snakke om.

Se video: Legger fra seg lusekammen

Hun har samarbeidet lenge med Folkehelseinstituttet, men det samarbeidet har strandet.

- Det finnes knapt forskning på hodelus, heller ikke fra Folkehelseinstituttet. Derfor gir de råd på svært tynt grunnlag, mener Leikfoss.

- Lettest i tørt hår

Derfor har hun også gjort egne undersøkelser. Hun har funnet ut at lus ikke bare lever i hodebunnen, at de kan overleve et døgns tid også på for eksempel puter - og at det er lettest å finne lus i tørt hår.

- Folkehelseinstituttet sverger til kjemming i vått hår. Jeg har hatt mange foreldre innom som får se lus drysse ut av tørt hår og utbryter at ”Jammen, hvorfor får vi vite at vått hår er best når det er så mye enklere og bedre i tørt?!”

Folkehelseinstituttet ønsker ikke å stille til intervju med NRK, men skriver at greing i tørt hår bare egner seg om man er godt trent. Samtidig skriver de, etter at Aftenposten tok opp konflikten i dag, at det kanskje ikke er så stor forskjell på hvor gode de to teknikkene er.

- Har ikke med hygiene å gjøre

Utenlandske tidsskrifter gir heller ingen fasit, men alle er enige om to ting: Kam er riktig verktøy, og det er bedre å gre enn ikke å gjøre det.

Da NRK Østlandssendingen besøkte Tåsen barnehage i dag, plukket barna, og særlig de voksne, fort opp kjemme-teknikken. Eneste fangst var en bitte liten maur, omtrent på størrelse med en fullvoksen lus.

- Hvis vi hadde funnet lus, skulle vi bare sagt fra til foreldrene - så kunne ungen deres være lusfri igjen over helga, sier Leikfoss.

Hun understreker at lusesmitte ikke har noe med hygiene å gjøre.

- Det er fort gjort, særlig for unger som leker og herjer tett sammen. Men lusa er rettferdig og trives like godt i svett, fett eller nyvasket hår.

- Sjekk ofte

Men det er viktig å sjekke ofte. Det er enkelt, fort gjort, og man kan ha hatt lus i flere uker uten en gang å merke det, sier luseknekkeren.

Har man fått lus, kan man enkelt bli kvitt dem gjennom en lusekur. To til tre behandlinger, og man er kvitt det. Å vaske hodeplagg, skjerf og liknende, kan også gjøres for sikkerhets skyld.

- Men er én i familien smittet, så sjekk også resten - og si fra til venner. Husk at lus er plagsomt, men slett ingen skam.