Hopp til innhold

Politi og soldater blokkerer skoleveien til svenske Gio (16)

Stengte grenser rammer skoleelever i Viken og Innlandet. Svenske Gio kommer seg ikke til skolen i Halden.

Gio (16) kommer til Svinesundsbrua, men ikke lenger. Samtidig som de andre elevene på Halden videregående skole kan ha undervisning på skolen, må Gio ha hjemmeundervisning siden hun er svensk statsborger.

Gio (16) kommer seg til den gamle Svinesundsbrua, men ikke lenger. De andre elevene på Halden videregående skole kan ha undervisning på skolen, mens Gio må ha hjemmeundervisning siden hun er svensk statsborger.

Foto: Christian Nicolai Bjørke / NRK

16-år gamle Gio Kraghe Storgärds har siden oktober i fjor krysset landegrensen på vei til skolen.

Hun er bosatt i Strömstad, men går på videregående skole i Halden.

Men nå kommer hun seg ikke lenger enn den gamle Svinesundsbrua. På hver side av grensen står det politi. De kontrollerer alle som vil inn i de respektive landene.

Personer fra det svenske forsvaret er utplassert på den svenske siden av grensa mellom Norge og Sverige.

Personer fra det svenske forsvaret er utplassert på den svenske siden av grensa mellom Norge og Sverige.

Foto: Niclas Hallgren

– Jeg går jo som vanlig arbeidspendler og jeg blir testa en gang i uka. Likevel får jeg ikke komme inn, forteller Storgärds.

Gio (16) er svensk statsborger og får ikke passere grensa for å gå på skole i Halden.

Gio Kraghe Storgards syns det er trist at de andre elevene i klassen hennes kan møtes og ha undervisning sammen, mens hun må sitte hjemme i Sverige.

Foto: Christian Nicolai Bjørke / NRK

Hun går på linjen for musikk, dans og drama på Halden videregående skole. Skolen ligger en halvtime fra Strömstad. Nærmeste lignende tilbud i Sverige er i Uddevalla, over en time unna.

Da den norske regjeringen innførte innreiseforbud 29. januar ble grensependlere hardt rammet. Bare de med samfunnskritiske funksjoner slipper inn.

Samtidig ble utenlandske studenter satt på lista over folk som ikke slipper inn.

Ønsker seg dispensasjon

Halden videregående skole har to studenter og to lærere som er bosatt i Sverige. Alle har svensk statsborgerskap og ingen av dem slipper inn i Norge.

I både Innladet og Viken fylkeskommune er i alt 10 elever og lærere berørt.

Rektor ved skolen, Kristin Støten, ønsker at disse kunne få dispensasjon fra innreisereglene.

Marit Støten, rektor ved Halden videregående skole.

Rektor ved Halden videregående skole, Kristin Støten, sier at hun har full respekt for vedtakene regjeringen har gjort. Og lærerne ved skolen strekker seg langt for at elevene skal få standpunktkarakterer.

Foto: Halden videregående skole

– Alle som jobber med utdanning og ser hvilke konsekvenser det får for elevene ønsker seg det, sier Støten.

Det siste året har mye av undervisning foregått digitalt. Men utøvende fag, som teater, har foregått på skolen. Etter at grensene stengte er ikke dette lenger mulig. Det gjør undervisningen krevende, mener Støten.

– Jeg ser jo at det er vanskelig å opprettholde en tilfredsstillende kvalitet på opplæringen deres.

Skjønner at det oppleves som urettferdig

Statssekretær Lars Jacob Hiim i Justis- og beredskapsdepartementet sier de er klar over innreiserestriksjonene går utover mange.

Også skoleelever.

Samtidig er det helt nødvendig, for å begrense risikoen for importsmitte, at færrest mulig reiser inn i landet, understreker han.

Lars Jacob Hiim

Statssekretær Lars Jacob Hiim i Justis- og beredskapsdepartementet.

Foto: Emily Louisa Millan Eide / NRK

– Derfor må vi avvente før vi eventuelt gjør lettelser i regelverket. Jeg skjønner at det oppleves urettferdig, men så vanskelig er situasjonen nå.

Så lenge innstrammingene varer håper statssekretæren at skoler med elever som opplever dette, bidrar til å lette situasjonen med digital hjemmeundervisning så lenge innstrammingene varer.

Om regjeringen ikke gir noen form for dispensasjon for svenske elever bosatt over grensa, blir Gio Kraghe Storgärds tvunget til å være hjemme enda lenger.

– Akkurat nå jobber vi med å sette opp barneteaterforestillinger og en kulturfestival. Vi er avhengig av hverandre og å være fysisk til stede på skolen for å kunne gjennomføre alt det, sier Storgärds.