– Jeg er ingen slagen mann

Det ble ikke mye søvn på Arbeiderpartiets Masud Gharahkhani etter valgnattas nederlag mot Høyre. Men Masud hviler ikke, for han skal vinne neste valg.

Masud Gharahkhani dagen etter valget

Masud Gharahkhani er klar til knallhard kamp i bystyret. - Velgerne skal forstå at vi er et alternativ å satse på, sier han.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Det har ikke blitt mye søvn, nei. Du vet, folk vil gjerne at jeg skal kommentere resultatene og sånn.

Det er dagen etter tidenes blåmandag i Drammen. Høyrevelgerne klinte til, og ga ordfører Tore Opdal Hansen fire år nye år med rent flertall i ryggen, og foreløpig kan Arbeiderpartiet se langt etter ordførerkjedet.

På kontoret i Folkets Hus starter Masud Gharahkhani tidlig dagen derpå. Ikke akkurat uthvilt, men fremdeles litt ytterst på stolen og klar til politisk kamp, også denne dagen med det knall røde slipset pent knyttet, og rustet til å møte pressen for å prate om hvordan det nå føles, valgnederlaget.

Masud Gharahkhani

– Jeg er utrolig stolt av at vi har klart å drive en så offensiv valgkamp, sier Masud Gharahkhani .

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Er utrolig stolt

Så er han likevel nokså fornøyd. For en liten prosentvis tilbakegang er til å leve med, når partiet har klart å beholde alle mandatene i bystyret.

– Jeg vil si jeg er utrolig stolt av at vi har klart å drive en offensiv valgkamp. Vi har gitt Høyre en skikkelig match, klart å sette dagsorden på viktige saker som eldreomsorg og boligpolitikk.

– Jeg gleder meg til å ta med meg en ny bystyregruppe inn, dyktige personer, som kan være med på å drive en aktiv opposisjonspolitikk, sier Gharakhani.

Må vise fram et alternativ

Selvfølgelig kunne jeg godt tenkt meg et bedre valgresultat enn det vi har fått, men jeg velger å se framover. Nå blir jobben vår de neste fire årene å være aktive og offensive, sånn at velgerne i 2015 skal ha helt klart for seg at det finnes et alternativ til Høyre.

Han har begynt å tenke på det første innlegget han skal holde i bystyret. Det skal handle om eldreomsorg. Det er saken Arbeiderpartiets ordførerkandidat snakket seg varm om i hele valgkampen.

En valgkamp der Masud Gharahkhani fikk mer oppmerksomhet enn de fleste politikere kan drømme om. Det var imidlertid ikke det han vil gjøre med eldreomsorgen i Drammen som førte til at han ble landskjent, og at rikspressen flokket seg rundt ham som bier rundt ei honningkrukke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Masud Gharahkhani

Rikspressen flokket seg rundt Masud Gharahkhani, fordi han kunne bli landets første innvandrerordfører. Det klarte imidlertid ungarskfødte Miklos Vassanyi allerede i 1991.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Kunne aldri blitt landets første

Masud Gharakhani ble rikskjendis fordi han kunne bli den første ordføreren i landet med innvandrerbakgrunn. Det kunne han aldri blitt. For ungarskfødte Miklos Vassanyi, som kom til Norge som flyktning fra Ungarn i 1957, fikk ordførerkjedet i Nome kommune i Telemark allerede ved valget i 1991.

Den iranskfødte radiografen fra Skotselv har vært politisk aktiv lenge. Da han flyttet til Drammen og ble lansert som Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Drammen, var det likevel mange som ble overrasket.

Omfavnet av partitoppene

Det begynte raskt å skje ting rundt Gharakhani. Både Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg kom på kaffebesøk til den nyinnflyttede drammenseren i leiligheten hans i Underlia. Pressen fikk også komme.

Ikke lenge etter ble han løftet fram av drønnende applaus da han talte på Arbeiderpartiets landsmøte. Han ble rost kraftig av partitoppene, og tilstedeværende presse beskrev ham som et retorisk talent.

Eldreomsorg, eldreomsorg, eldreomsorg

– Jeg kommer til å bruke den muligheten jeg har fått til å fronte politiske saker som jeg er opptatt av, som en mer offensiv integreringspolitikk og en bedre eldreomsorg.

– Hva vil du gjøre for å forbedre eldreomsorgen?

– Allerede i oktober i 2010 påpekte jeg at vi trenger flere sykehjemsplasser i Drammen, og det skal vi kjempe for å få til. Vi skal slåss mot privatisering, og vi vil gjenåpne eldrekafeene. Jeg vil også være en folkevalgt som er der ute og tar med folk på råd, slik at jeg kan fremme deres sak i bystyret.

– Du snakker ofte om eldrekafeene. Hvorfor er de så viktige?

– Det handler om kampen mot ensomhet. Jeg har møtt mange eldre, på menighetshus og i pensjonistforeninger, og jeg vet, at det å sitte hjemme alene, det er ikke bra. Det er godt for de eldre å komme seg ut. De får bedre matlyst og får oppleve noe med et litt kulturelt innhold, og det fortjener de.

– Klarte du ikke å selge inn dette godt nok, siden du ikke klarte å løfte Arbeiderpartiet høyere?

– Jeg er utrolig glad for de stemmene jeg har fått. Det er veldig mange. Den tilliten jeg har fått av veldig mange drammensere, den tar jeg på alvor. Vi skal fortsette å slåss for det vi har lovet å kjempe for.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Masud Gharahkhani

– Vi skal jobbe knallhardt for å vinne neste kommunevalg, sier Masud Gharahkhani.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Må jobbe knallhardt

Masud Gharakhani har planen klar for neste valgkamp

– Det handler om å jobbe knallhardt for å synliggjøre forskjellene, for at vi skal være det partiet som står i bresjen og kjemper for de eldre, for eldreomsorgsløft og en rettferdig boligpolitikk. Når vi kommer til valgkampen i 2015, skal folk forstå at det er viktig å få Arbeiderpartiet i førersetet igjen.

- Jeg er opptatt av at vi skal være synlige i debatter hele tiden, ikke bare når det er valg. Vi vil ha mange spennende debatter hver måned, gjerne hver eneste uke.

Men først skal Masud Gharahkhani hvile seg litt.

– Det har vært fire intense uker, der vi har drevet med valgkamp nesten hele døgnet. I dag skal jeg ta meg en liten tur i Bragernesåsen, også gleder jeg meg til å være sammen med familien, som jeg ikke har sett så mye de siste ukene.

– Det første innlegget til bystyret, det om eldreomsorgen, når skal du skrive det?

– Det ligger klart. Det handler jo om det samme som jeg har snakket om hele tida.