– Det betyr veldig mye for dem å ha noe å gå til. For meg og teamet mitt så er dette vanlige mennesker, og når de er hos oss så er de fotballspillere.
Det forteller Lars-Petter Eggen. Han jobber som samfunnsansvarlig i Strømsgodset Toppfotball.
Et av hans viktigste ansvarsområder er å drive gatelaget i klubben som holder til på Marienlyst i Drammen.
En ny rapport utført av Oslo Economics viser at de 30 gatelagene som finnes i fotballklubber rundt om i landet sparer samfunnet for 430 millioner kroner i året, i såkalt samfunnsøkonomisk gevinst.
Samfunnsansvarlig i Strømsgodset, Lars-Petter Eggen, synes det er helt fantastisk at gatelaget sparer samfunnet for nesten en halv milliard årlig
Foto: Strømsgodset ToppfotballDet mener Eggen er et bevis på hvor viktig gatelagene er, og ikke bare for spillerne.
– Det hjelper veldig når vi får de tallene her, så det er lettere for folk å forstå viktigheten av det her.
Lever fra hånd til munn
Med folk mener Eggen de som sitter på Stortinget. Nå vil han bruke tallene som viser viktigheten av gatelagene til å få faste midler gjennom statsbudsjettet.
– Da slipper vi å leve fra hånd til munn ved å søke andre steder etter midler slik vi gjør nå. Det ville gitt oss en større trygghet til å drive med dette.
I tillegg til å spille fotball to-tre ganger i uken, jobber de med å få spillerne på gatelaget i enten jobb eller utdanning.
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på besøk hos gatelaget til Stabæk tidligere i år. Det finnes i dag 30 gatelag rundt om i Norge.
Foto: Eskil Wie Furunes / NRKDe får også muligheten til å være med på et program for arbeidstrening, for å være bedre rustet til å være en del av samfunnet.
– Man har regnet på at en rusmisbruker koster staten 1–2 millioner kroner årlig. Det er enorme tall, og derfor er det viktig for å få disse ut i samfunnet igjen, mener Eggen.
Et eneste krav
Ikke alle fordelene med gatelagene kan settes en pris på.
Det er i dag over 1200 aktive spillere på gatelagene rundt om i landet.
84 % av disse spillerne uttaler at de ruser seg mindre etter at de begynte å spille på gatelaget.
Det er nemlig det eneste kravet for å få lov til å være med på gatelaget; å møte opp rusfri og nykter.
Gatelaget til Strømsgodset er en viktig arena for folk i Drammen som sliter med rus. Her i aksjon tidligere i år.
Foto: Strømsgodset ToppfotballOg når de er på treningsfeltet i Drammen, får de muligheten til å bli behandlet som noe annet enn en rusmisbruker.
– Jeg behandler de på akkurat samme måte som jeg gjør med gutter 15-laget som jeg også trener i Strømsgodset, forteller Lars-Petter Eggen.
Over 200 spillere på landsbasis kom i fjor ut i lønnet arbeid eller utdanning.
Det gleder Eggen, som har drevet gatelaget i Strømsgodset siden 2020.
Og det som gleder han kanskje mest av alt, er at han ikke har det samme spillermateriellet tilgjengelig som han hadde for tre år siden.
– Mange er her fortsatt, men en del har forsvunnet ut i skole og jobb. Og så har vi noen som er i skole og jobb, men som likevel er med fortsatt fordi de liker å være en del av miljøet, avslutter Eggen med et smil.
Hei sann!
Kjenner du deg igjen i denne saken? Eller har du tips til noe annet jeg burde skrive om?
Send meg en e-post, jeg vil gjerne høre fra deg!