Hopp til innhold

«Hjemmegass» er farligere enn mange tror

Etter gasseksplosjonen på Mills i Fredrikstad har folk flest blitt mer klar over de enorme kreftene i gassen propan. Og svært mange har mer enn nok propan hjemme til å sprenge hele huset.

Video Gasstanker

Gasstanker for hjemmebruk har stor sprengkraft.

Per Svanæs

Varabrannsjef Per Svanæs ber folk være forsiktige med gass.

Foto: Tomas Berger / NRK

Bruk av gass i husholdninger er i ferd med å bre om seg også i Norge, selv om vi henger langt etter i forhold til Europa for øvrig.

Det er hovedsakelig to typer gassbeholdere som er vanlig i privat eie. Propanutstyr i norsk husholdning er i de fleste tilfeller tilknyttet en 11 kg propanflaske plassert i kjøkkenbenken. Det er den samme typen som ofte brukes til gassgriller.

Den andre typen er små turbeholdere for gass, som man kan bruke til å koke kaffe på tur, er kanskje enda vanligere.

Kan løfte et hus

Propaneksplosjonen på Mills i Fredrikstad på mandag skremte mange. Men at propanbeholdere som mange har i kjøkkenbenken eller bruker til gassgrillen kan være vel så farlig, tenker kanskje ikke alle over.

– Den gassen som er i en slik beholder, den er det nok gass i til å løfte et hus av grunnmuren, hvis forholdene for eksplosjon er optimale, sier Per Svanæs, som er varabrannsjef i Fredrikstad

Har ikke sikkerhetsventil

Turgass

Denne typen gassbeholder mangler sikkerhetsventil.

Foto: Tomas Berger / NRK

Ifølge brannvesenet er de små typene denne typen beholdere de aller farligste. Det skyldes at de ikke har en sikkerhetsventil.

– Den kan være veldig farlig. Og dersom den eksploderer, kan det bli en ildkule på fire-fem meter når den går av, forteller Svanæs.

Beholderne som brukes til gassgriller er elleve ganger enn den som gikk i lufta i videoen.

Les også: – Det kom bare et megadrønn

Dette må du huske på

Stadig flere benytter frittstående gassovner til oppvarming. I likhet med andre gassapparater, er det viktig å tenke sikkerhet når man tar disse varmekildene i bruk. Blant annet skal ikke disse brukes under bakkenivå. Propan er nemlig tyngre enn luft.

  1. Propanbeholderne må aldri plasseres under terrengnivå, for eksempel i kjellerrom eller under dekk i båt. Husk at propan i gassform er tyngre enn luft.
  2. 11 kilo propan

    Denne 11 kilos beholderen er vanlig i husholdninger.

    Foto: Tomas Berger / NRK
    Propanbeholdere skal alltid stå oppreist, og må aldri utsettes for unormal oppvarming eller sterk solvarme.
  3. Vær på vakt mot propanlekkasjer. Gass som lekker ut kan gjøre lufta eksplosjonsfarlig og kan antennes av for eksempel åpen ild, glødende tobakk eller elektrisk gnist.
  4. Finn eventuelle lekkasjer snarest mulig ved å pensle konsentrert såpevann på slanger og rørforbindelser. Når gasstrykket settes på vil såpebobler danne seg på lekkasjestedet.
  5. Bruk kun slanger for LPG/propan. Sprukne eller defekte slanger må skiftes straks. Største lovlige slangelengde er 1.5 meter. Bruk slangeklemmer.
  6. Hold alltid en tent fyrstikk klar når apparatkranen åpnes. Steng for gassen ved beholderen når anlegget ikke er i bruk, og husk å koble fra regulatoren ved lengre tids fravær.
  7. Steng for gassen ved beholderen og bring om mulig beholderen til et trygt sted dersom det oppstår brann.
  8. Hold alltid apparat og beholderen i god stand, men prøv ikke selv å reparere skader eller defekter som oppstår. La propanforhandler gjøre kontroll og eventuell overhaling av apparat og anlegg med jevne mellomrom.
  9. Studer monterings- og bruksanvisning nøye før apparatet og anlegget tas i bruk. Spør forhandleren dersom det er noe du er i tvil.

Det er tillatt å oppbevare 2 x 11 kilos beholdere uten tillatelse i bolig. Alle gassapparater for bruk i bolig skal være CE-merket.