Hopp til innhold

Går til sneglekrig med giljotin

Cathrine Finsrud Stustad vasser i snegler og bruker daglig et par timer i hagen på å bekjempe de uønskede inntrengerne. Rekorden er 1.700 brunsnegler på en kveld.

Brunsnegler

Brunsneglene elsker den kjemiske blandingen de får av Cathrine Finsrud Stustad, uten at hennes private krig har hjulpet så mye til nå.

Foto: Cathrine Finsrud Stustad / Privat

– Dette er et slipt sparkeljern på et kostesaft, sier Cathrine Finsrud Stustad.

På Konnerud i Drammen er hun klar for krig. For det er nettopp det hun fører mot brunsneglene som har inntatt hagen hennes. Med sitt selvlagde våpen i hånd.

– Med denne slipper jeg å bøye meg ned. Jeg bare kapper dem i to, sier Stustad.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Cathrine Finsrud Stustad

Cathrine Finsrud Stustad med sin selvlagde giljotin.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Tusenvis av snegler

Det er ikke akkurat få brunsnegler hun har på samvittigheten. På det verste, har hun funnet 1.700 snegler på en kveld. Men det er helt vanlig at hun hver dag finner mellom 300 og 400.

– Dager det regner ligger de i gangveien og i kratt rundt tomta. Da kan jeg plukke til jeg ikke gidder mer, for det blir aldri tomt, sier Stustad.

I starten telte hun hver enkelt snegle, men det har hun sluttet med. Nå går det i antall bøtter og hvor mange liter hun finner. I en femlitersbøtte har hun funnet ut at det går rundt 400 snegler.

Mild vinter – mange brunsnegler

Årets milde vinter er dårlig nytt for Stustad og andre brunsneglekrigere.

– I fjor var det mindre snegler på grunn av den harde vinteren, men i år har vinteren vært perfekt for sneglenes overvintring. Om det blir mer snegler i år avhenger av hvor mange egg som ble lagt i fjor høst, sier Erling Fløistad, forsker ved Bioforsk til Drammens Tidende.

Les også:

Kannibaler

Brunsnegler

Det er når det er mørkt, og gjerne fuktig, at brunsneglene kommer fram fra sine skjulesteder.

Foto: Cathrine Finsrud Stustad / Privat

Etter at sneglene i hagen hos Stustad er kappet i to, havner de i bøtta og blir badet i en blanding av vann og Nemaslug. Målet er å få de andre sneglene til å spise de som allerede er døde, for å få spredd blandingen til flere.

Bøttene tømmer Stustad ut igjen, og kampen fortsetter uten at hun trenger å være i frontlinja. Sneglene er kannibaler, og spiser gjerne søsknene sine.

Et stort arsenal

Enkelte snegler er verre å få tak i enn andre. Men Stustad har flere våpen på lur.

– Under terrassen kommer jeg ikke til med giljotinen, så da bruker jeg et kjemisk middel som inneholder jernfosfat. Men da tar jeg bare en og en, sier Stustad.

Et annet alternativ er Nemaslug blandet med alkoholfritt øl eller vørterøl. Det er nam-nam for de uønskede sleipingene.

Ikke så mange på dagtid

På en rundtur i hagen er det ikke mange snegler å finne på dagtid. Men når NRK er på besøk, finner vi en liten en. Stustad har krigsutrustningen på, og de hanskekledde hendene løfter opp brunsneglen.

Det ser nesten ut som du koser med den?

Stustad ler hjertelig før hun svarer.

– Jeg har nok tenkt å ta livet av denne også.

Plastboks

På plastboksen med kjemikalieblandingen har Cathrine Finsrud Stustad sin spesielle siste hilsen til brunsneglene.

Foto: Chetan Rastogi / NRK