– Syng på norsk hvis du har noe på hjertet

Henning Kvitnes kommer med sitt råd til norske artister som ønsker å formidle tekstene. Neste år kommer hans nye album – selvfølgelig på norsk.

Henning Kvitnes

Henning Kvitnes er tilbake med sitt 26. album neste år. Sangene blir skrevet litt overalt.

Foto: Raymond Mosken

Artisten Henning Kvitnes fra Halden har vært svært produktiv de senere årene. Så høy har produksjonen vært at han har sluttet å telle hvor mange album han har laget.

– Det blir liksom litt patetisk. Jeg burde vel egentlig ha gitt meg for lenge siden, sier han til NRK.

For ordens skyld: Til våren kommer hans 10. album siden 2003 og hans 26. album i karrieren. Den forrige plata «Ingen tid å miste» ble nominert til Spellemannsprisen 2012 i klassen vise

– Jeg synes det er moro å spille inn album. Nå har det blitt sånn at jeg har glemt mange av mine egne sanger, så jeg burde kanskje ta dem frem igjen og spille dem inn på nytt, fortsetter han.

Skrev ferdig låt hos NRK

Men først kommer et nytt album med nye sanger. Planen er at den nye plata skal komme 28. mars neste år. Og sangene til det nye albumet har blant annet blitt skrevet i bilen, ved frokostbordet, og i dusjen.

– Jeg jobber på alle mulige måter når jeg er inne i en slik skrivefase som jeg er nå. Disse låtene surrer og går i hodet på meg, så da får jeg bare være klar til å fange dem opp.

– Jeg skrev faktisk ferdig det siste verset til en ny låt i resepsjonen her hos NRK Østfold. Jeg laget låta i bilen på vei hit. Den kommer med på den nye plata jeg skal spille inn i november.

Hva stod det på den lappen du skrev i resepsjonen?

– Det er selvfølgelig fristende for deg å spørre om det, men det svarer jeg ikke på. Dessuten var det ingen lapp, jeg skrev det ned på telefonen, ler Kvitnes.

Tull at norsk er skummelt

Henning Kvitnes

Henning Kvitnes mener norske artister bør skrive på norsk for å få frem det de har på hjertet.

Foto: www.henningkvitnes.no/Stein Johnsen

Den nye plata blir spilt inn i studioet til Athletic Sound i Halden – samme sted som hans første plate på norsk «Veien hjem» ble spilt inn for 23 år siden.

– Det er de samme plankeveggene der nå som det var da. Det ser helt likt ut, smiler Kvitnes.

Også språket er det samme som det var den gang. Henning Kvitnes skrev egentlig musikken sin på engelsk. Men helt i starten på 90-tallet endret det seg med «Veien hjem».

– Det var litt kjedelig å synge for nordmenn på engelsk, så jeg tenkte at jeg skulle gi norsk et forsøk. Da kom det mange sanger på norsk samtidig. Det var som å åpne opp en ketchupflaske.

Var det skummelt å skrive på norsk?

– Det er bare tøys og tull at det er skummelt å synge på sitt eget språk. Da har man egentlig ikke noe på hjertet, og det blir avslørt. Hvis man synes det er skummelt å synge på sitt eget språk, så kan man jo begynne med instrumentalmusikk, hvis jeg skal si det litt slemt, sier han.

– Det er noe mellom linjene også

Kvitnes har også merket at folk er mer opptatt av de norske tekstene hans enn de engelske. Han mener nordmenn er for dårlige i engelsk til å forstå sangene.

– De forstår jo ordene, men dette med tekst til musikk skal gjerne være noe mellom linjene også. Jeg føler at folk fanger de tingene jeg ikke sier på en bedre måte på norsk. De kan dikte inn sine egne ting i historien på en helt annen måte.

Artisten mener rett og slett at norske artister som har noe på hjertet bør skrive på sitt eget språk.

– Man bør kunne klare å stå for egne meninger, følelser og opplevelser. Det er klart at det er et skritt å gå, og mange skriver kanskje på engelsk fordi de ikke har så mye på hjertet, og bare synes det er morsomt å spille i band. Det er greit nok. Men hvis man skal komme til et punkt hvor man vil at tekster skal bety noe, bør man tørre å skrive på det språket man forstår best selv.

Video Henning Kvitnes framfører: "Ingen tid å miste"

Henning Kvitnes: Ingen tid å miste