Hopp til innhold

Merk deg skiltet hvis du er lei søppel

Premier for 180.000 kroner skal lokke badegjester og båtfolk til å plukke søppel i skjærgården.

Josefine Fürst Aas

DELER UT: Josefine Fürst Aas deler ut søppelposer og lodd ved Kjøkøysund marina.

Foto: Anette Torjusen / NRK

CO₂ i atmosfæren
420.4 ppm
1,5-gradersmålet
+1.05 °C
Les mer  om klima

Plukker du med deg søppel langs sjøen, kan du vinne flere tusen kroner og en rekke premier.

Et pilotprosjekt i Fredrikstad og på Hvaler skal få flere til å rydde i skjærgården. Hvert år flyter store mengder søppel i land på norske strender og truer livet i fjæra.

Du plukker, skjærgårdstjenesten henter

– Her har du poser, strips og en bunke på hundre lodd, og så setter jeg et klistremerke på døren din, smiler Sten Johnny Helberg.

Sten Johnny Helberg og Josefine Fürst Aas

DUGNAD: Initiativtageren til Kystlotteriet, Sten Johnny Helberg og Josefine Fürst håper mange rydder opp langs strendene i sommer.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Vi er med til Kjøkøysund marina og Josefine Fürst Aas hvor Sten Johnny Helberg skal levere det som trengs for å få flere til å plukke søppel. Han har tatt initiativ til pilotprosjektet Kystlotteriet.

– Nå har vi kommet dit at vi er operative. Vi har fått ut sekker til 20 hentesteder, vi har levert ut strips og lodd og har basert oss på å levere utstyret til steder hvor flest folk ferdes, forklarer han.

Rent praktisk betyr det at du kan hente søppelsekk, lodd og strips. Deretter drar du ut i skjærgården for å plukke søppel. Etter at posen er full, setter du på strips og lodd og ringer skjærgårdstjenesten. Ta også et bilde av loddet ditt, så du har det lagret på telefonen.

– Spennende hvis mange hiver seg med

Hvert år produseres det nesten tre hundre millioner tonn plast på verdensbasis, og ti prosent av dette havner i havet, viser tall Oslofjordens friluftsråd presenterer.

Da fagfolk fra Nasjonalparken på Hvaler og Skjærgårdstjenesten var på befaring tidligere i år, ble det funnet store mengder søppel.

Søppel i tang og stener

SØPPEL: Plast som hadde klort seg fast i tang lå strødd utover Akerøya på Hvaler.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Ved å dele ut poser og lodd på marinaen, håper Josefine Fürst Aas at flere tar med seg søppel hjem.

– Jeg synes det er veldig bra at det ryddes opp i skjærgården, og synes det er spennende hvis mange hiver seg med nå og gjør en innsats.

Begge kommunene har bidratt med pengepremier, samtidig som det lokale næringslivet deler ut gevinster og artister stiller opp med konserter.

– Vi har hovedtrekning 15. oktober hvor de store premiene trekkes. Deretter vil vi ha trekninger annenhver uke, så mange kan få seg noen overraskelser gjennom hele sommeren, forklarer Helberg, og fortsetter:

– Vi håper at folk stiller opp. Nå har vi lagt til rette for en fint opplegg, så her kan folk gjøre en forskjell samtidig som de er ute på tur.

Kystlotteriet

LODD: En del av loddet blir sittende igjen på søppelposen, den andre delen tar du med deg.

Foto: Anette Torjusen / NRK