Går mot rekordsesong i skibakkene

Salget av heiskort til himmels etter snørik vinter.

Skikjører på vei opp med skiheisen og skikjørere på vei ned alpinbakkene i Hemsedal.

Mye snø og en tidlig start på sesongen kan føre til rekordstor omsetning for norske alpinanlegg.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Det kan bli tidenes vintersesong for norske alpinanlegg. Ferske tall fra Alpinanleggenes Landsforening viser en gjennomsnittlig økning på 15 prosent for hele landet.

En tidlig sesongstart og en snørik vinter de fleste steder i landet, nevnes som årsakene til økningen.

Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i Alpinanleggenes landsforbund

Generalsekretær Camilla Sylling Clausen i Alpinanleggenes Landsforening.

Foto: NRK

– Denne vinteren har heldigvis vist seg fra sin aller beste side snømessig, og det er klart at det er med på både å lette arbeidsforholdene for medlemmene våre, og det er med på å inspirere og lokke folk ut til alpinanleggene i hele landet, sier generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening, Camilla Sylling Clausen.

Kan bli fullt i påsken

Blant dem som jubler, er leder for Destinasjon Hemsedal, Richard Taraldsen.

– Det har vært en fantastisk vinter her. Vi har hatt store mengder med snø som har gitt fantastiske forhold. Det har kommet nesten fem meter med snø totalt, og det ligger halvannen til to meter snø i terrenget. Det har fått masse folk til fjellet, sier han.

Taraldsen anslår dessuten 25.000 besøkende i påsken.

Richard Taraldsen

Leder for Destinasjon Hemsedal, Richard Taraldsen.

Foto: Privat

– Jeg tror forholdene vil være optimale en god stund framover. Og vi ser det er god sjanse for at alle hus, leiligheter og hotellrom kommer til å være fulle når vi går inn i påsken, sier han.

– Økt interesse for skikjøring

Også på skisenteret på Hafjell og Kvitfjell jubles det. Daglig leder for Alpinco AS, Odd Stensrud, melder om rekordmye snø i alle bakker.

– Generelt har denne vinteren ført til økt interesse for ski og skikjøring. At det nå er et rekordår for bransjen, delvis som en konsekvens av en god snøvinter, det er helt sikkert, sier han.

Stensrud tror skiføret holder seg til godt over påske.

– I deler av bakkene er det halvannen til to meter med natursnø, i tillegg til kunstsnø i bånn. Og det som er veldig spesielt i år, er at det er så rikelig med snø i lavlandet. Jeg tror vi må tilbake til 90-tallet for å finne tilsvarende snøforhold som vi har nå, sier han.

Alpinkjørere i Hafjell alpinbakke.

Slik så det ut i Hafjell alpinbakke rett før nyttår. Daglig leder Odd Stensrud tror skiføret holder seg til godt over påske.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Flere skiturister

Besøkende fra markeder utenfor Skandinavia har også økt denne sesongen, ifølge Alpinanleggenes Landsforening. Stadig flere kommer ifølge dem fra Tyskland, Nederland og Storbritannia.

Nytt i år er også at økningen i antall solgte heiskort ikke kun gjelder største aktørene. Alle regioner hadde per februar prosentvis økning sammenlignet med fjoråret, ifølge Alpinanleggenes Landsforening.

– Selv om vi for lengst i stor utstrekning har gjort oss avhengige av snøproduksjon i alpinbransjen, er det ekstra hyggelig nå at også de mindre anleggene uten like stor tilgang på snøproduksjonsutstyr igjen kan oppleve en skikkelig god sesong med god trafikk, sier generalsekretær Camilla Sylling Clausen.