Hopp til innhold

Går mot dieselforbud i Oslo

Dieselbiler kan bli forbudt i Oslo sentrum allerede neste vinter. Etter å ha kjempet for et dieselforbud de siste årene, får nå bystyret endelig støtte av et flertall på Stortinget.

LUFTFORURENSNING

DIESELFORBUD:

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

– Dette er et viktig kapittel i serien «dårlig luft i store byer», sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), til NRK.

Allerede i 2012 vedtok bystyret i Oslo det omstridte dieselforbudet, men de møtte motstand både fra regjeringen og Statens vegvesen.

Men nå har de fått flertallet i Stortinget på sin side.

Venstres forslag

Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Foto: Olav Juven / NRK

– På dagene med mest forurensning, så vil et slikt forbud vær et virkemiddel som vil monne. Det vil få ned antall dager der vi overskrider terskelverdiene, sier Røsland.

Det var Venstre som foreslo de konkrete lovendringene i fjor sommer. De hadde tre forslag som gir kommunene mer makt.

Blant disse var å gi kommunen lov til å nekte dieselbiler å kjøre på dager med akutt luftforurensning, også på riksveier, og gi de lov til å innføre såkalte lavutslippssoner.

Både Oslo og Bergen ønsker slike soner, og nå kan de bli innført.

– Når forurensningen er på sitt høyeste ser vi for oss at innenfor en bestemt sone i Oslo så vil det ikke være tillatt med dieselbiler, forklarer Røsland.

Vil variere

Byrådslederen kan ikke si noe sikkert om hvor ofte dette virkemiddelet vil bli brukt, men at det kan være på plass allerede neste vinter.

– Hvor mange ganger det brukes vil variere fra sesong til sesong, avhengig av kulde og luftstrømmer. Det vil også være tider på året der forbudet ikke brukes i det hele tatt, forklarer han.

Den dagen forbudet innføres blir det varslet på en god måte, og vi må ha på plass et godt kollektivtilbud til de som må la bilen stå, fortsetter Røsland.

Får støtte av Ap og Høyre

Det var VG som først omtalte saken. Både Høyre og Ap bekrefter overfor avisen at de vil støtte forslaget fra Venstre.

– Arbeiderpartiet støtter forslaget om å gi kommunene adgang til å opprette lavutslippssoner, sier Terje Aasland (Ap) til VG, som fronter energi- og miljøpolitikken for Ap.

Et flertall på Stortinget vil føre til at regjeringen må endre veitrafikkloven. Energi- og miljøkomiteen avgir innstilling torsdag.