Hopp til innhold

– Åpne gater er viktigere enn Høyblokka

Byrådet åpner for å rive Høyblokka i regjeringskvartalet, stikk i strid med sin egen fagetat.

Y-blokka, Høyblokka og G-blokka

Byrådet åpner for å rive Høyblokka i regjeringskvartalet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Bård Folke Fredriksen

Bård Folke Fredriksen sier byrådet ikke vil bevare Høyblokka.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Å hindre at det nye regjeringskvartalet blir en folketom festning er viktigere enn å bevare Høyblokka, sier byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen fra Høyre, som i dag avgir Oslo kommunes høringsuttalelse i saken.

I det som er Oslo kommunes offisielle høringsuttalelse til hva slags konsept man skal velge for det nye regjeringskvartalet, går byrådet inn for det såkalte øst-alternativet.

Her er hele komplekset samlet mellom Møllergata og Akersgata. Det er i tråd med Plan- og bygningsetatens anbefaling til uttalelse.

Vil ofre Høyblokka

Men mens etaten legger stor vekt på at Høyblokka må bevares, er byrådet villig til å ofre den 17 etasjer høye bygningen fra 1958 i kommunens endelige uttalelse til staten.

Oslo kommune bevarer gjerne Høyblokka hvis den kan forenes med Alternativ Øst. Det betyr at Akersgata må kunne gjenåpnes for trafikk, og at vi har trafikk gjennom Møllergata og i Ring 1, sier Fredriksen.

– Så det å hindre at regjeringskvartalet blir en folketom festning er viktigere enn å bevare Høyblokka?

– Ja, hvis vi må velge, er det vår prioritering.

Bekymret for brannstasjonen

I høringsuttalelsen uttrykker byrådet også bekymring for Oslos hovedbrannstasjon, som har ligget på Hammersborg siden 1941.

Ifølge konsulentutredningen er det kun mulig å bevare utrykningsdelen av brannstasjonen hvis øst-alternativet velges, mens den administrative delen må flyttes.

Oslo Brann- og Redningsetaten er imidlertid klare på at hele stasjonen må forbli samlet. Dermed kan kommunen bli nødt til å bygge en helt ny hovedbrannstasjon et annet sted.

– Derfor understreker vi i vår høringsuttalelse at kommunen sammen med Staten må utrede en minst like god og sentralt beliggende hovedbrannstasjon, parallelt med arbeidene i regjeringskvartalet, sier Fredriksen.