Går for gransking av advokatpenger

Enstemmig Kontrollutvalg i Halden gikk imot egen innstilling, og vil granske tidligere kommunetoppers pengebruk.

Halden kommune rådhuset

ENSTEMMIG OM GRANSKING. Kontrollutvalget i Halden la egen innstilling tilside, og går inn for å granske hvordan og hvorfor en million kroner ble brukt av skattebetalernes penger til å saksøke tidligere kommuneadvokat Stegard i 2011.

Foto: Rainer Prang / NRK

Da Kontrollutvalget møttes onsdag denne uka lå det en innstilling på bordet foran utvalgsmedlemmene om at advokathonorar-saken ikke skulle granskes.

Men et enstemmig utvalg lot innstilling være innstilling.

Samtlige utvalgsmedlemmer stemte for at pengebruken tidligere rådmann Per Egil Pedersen, tidligere ordfører Per-Kristian Dahl (Ap), tidligere gruppeleder i Halden Ap Svein Olaussen og en ekstern advokat har hatt - da de fire trakk Morten Stegard for Halden tingrett i fjor, skal granskes.

Les også:

Morten Stegard

STEGARD-SAKEN LEVER VIDERE. Stegard fikk i 2007 medhold både i tingretten og lagmannsretten i at han var usaklig oppsagt. Han ble da tilkjent 400.000 kroner i erstatning, men fikk ikke jobben tilbake. Nå står gransking av hans motparter for døren.

Foto: Rainer Prang / NRK

Brukte en million i 2011

Stegard var kommuneadvokat fram til 2006, men fikk sparken i Halden kommune.

Selv om arbeidsretten fant at han var ulovlig oppsagt, fikk han aldri jobben som kommuneadvokat tilbake.

Halden kommune har brukt nærmere 1,3 millioner kroner til et enkelt advokatfirma i 2010 og 2011, forbundet med Stegard-saken, viser timelister NRK har gjennomgått.

I 2010 var det Stegard som trakk tidligere rådmann Pedersen, Aps daværende ordfører Dahl, Aps daværende gruppeleder Olaussen, Carl-Victor Sundling (H) og en ekstern advokat for Forliksrådet i Sarpsborg.

Stegard mente at hans motparter hadde vært direkte delaktige i å ødelegge både helsen og omdømmet hans. Men forlik ble ikke oppnådd og partene gikk hver til sitt.

Men saken var ikke over viste det seg. Pedersen, Dahl, Olaussen og den eksterne advokaten stevnet Morten Stegard for Halden tingrett i november fjor.

NRK har gjennomgått regningene knyttet til rettssaken i tingretten i fjor, og det viser seg at rundt en million kroner ble brukt i saken mot Stegard i 2011.

Pengene er allerede utbetalt til advokatfirmaet, men det er uklart om det finnes noe politisk vedtak på at skattebetalernes penger kunne brukes på denne måten.

Les også:

Comet

KONKURS I 2009. Da Halden ishall ble stengt for trening og spill hadde ikke ishockeyklubben Comet noe sted å hente inntekter fra, og klubben ble høsten 2009 slått konkurs.

Foto: MMS-Foto/Trond Johnsen / NRK

Ishall-sak i retur til kommunestyret

På dagsorden under Kontrollutvalgets møte i Halden onsdag stod også den såkalte "Ishall-saken".

Gjennom flere år har det vært delt ut tunge beskyldninger, der politikere fra den tidligere posisjonen (Ap, SV og Krf), samt ansatte på rådhuset har hevdet at ombyggingen av Halden ishall var helt ute av kontroll.

Det er blant annet hevdet fra tidligere rådmann Pedersen, at kostnadene var doblet i forhold til de opprinnelige vedtakene rundt hva hallen skulle koste å bygge om.

Motsatt har det vært sagt, at Halden Arbeiderparti torpederte ishall-prosjektet sammen med ansatte i administrasjonen, og at dette førte til at hallen ble stengt, og at ishockeyklubben Comet gikk konkurs.

Kontrollutvalget i Halden kommune vedtok onsdag å sende saken tilbake til kommunestyret.

Les også:

Thor Edquist (H)

ÅPEN HØRING? Nå er det klart at Kontrollutvalget returnerer Ishall-saken til kommunestyret. Nå er det politikerne i Halden, anført av ordfører Thor Edquist (H), som avgjør den betente sakens videre skjebne.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Kan sette saken på dagsorden

Da Kontrollutvalgets innstilling om å la ishall-saken være inntil det kom flere dokumenter ble kjent før møtet onsdag, reagerte Frp-leder Per Egil Evensen, med å kreve at ordfører Edquist kom på banen, og sørget for en åpen høring av ishall-saken.

Evensen og Edquist var før valget begge i opposisjon, og mente granskingen iverksatt av den daværende posisjonen var å betrakte som et bestillingsverk. Begge ønsket åpen høring.

Etter valget har Halden-ordføreren konstatert at kommunen sliter med store underskudd, og at det må gjennomføres omfattende kutt. Derfor har Thor Edquist vært usikker på om det kan brukes mer penger på gransking enn de 300 000 kronene som allerede er brukt på KPMGs rapport.

I går åpnet imidlertid Edquist for at Ishall-saken kan havne som sak i kommunestyret.

- Kontrollutvalget må først bli ferdig med sin behandling, før vi eventuelt kan bestemme hva vi skal gjøre videre med denne saken, sa Halden-ordfører Thor Edquist til NRK.no før Kontrollutvalgets møte.

Han var selv tilstede i Kontrollutvalgsmøte onsdag, og uttrykte på forhånd at hvis utvalget sendte saken tilbake til kommunestyret, kunne den komme opp i kommunestyrets møte i oktober.

Som ordfører kan han sette saker på dagsorden for kommunestyret.

- Men det vil bli flertallet i kommunestyret som bestemmer hva som eventuelt skal skje videre, sa han til NRK.no.