Siri Hatlen trekker seg som sykehusdirektør

Siri Hatlen går av som administrerende direktør for Oslo universitetssykehus med umiddelbar virkning.

Video Siri Hatlen går

Siri Hatlen går av

– Ved behandling av budsjett og økonomisk langtidsplan for sykehuset har det oppstått uenighet mellom styrets majoritet og administrerende direktør Siri Hatlen, sier Göran Stiernstedt, styreleder ved Oslo Universitetssykehus i en pressemelding på sykehusets hjemmeside.

Les også:

– Ikke full tillit

Hatlen sier til NRK at hun de siste ukene har opplevd forholdet til styret som problematisk.

– Jeg konstaterer at et flertall i styret og jeg har ulike oppfatninger om hva som skal til for å lykkes med fusjonen videre og den omstillingen som sykehuset er oppe i. For å lede en så stor og viktig virksomhet må man ha full støtte og full tillit fra et samlet styre, sier Hatlen til NRK.

Beslutningen ble tatt sammen med styrets leder i et møte i forrige uke.

– Vi kom sammen fram til at dette var en nødvendig beslutning, sier Hatlen.

– Sterk og tydelig leder

– Vi beklager at hun nå trekker seg, og at vi mister en sterk og tydelig leder. Hun har jobbet for å få til det beste både for sykehuset, pasientene og de ansatte, sier Christian Grimsgaard, klinikktillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus.

Christian Grimsgaard

Christian Grimsgaard

Foto: NRK

– Allikevel er vi glade for at hun sier tydelig fra om at denne fusjonsprosessen ikke er gjennomførbar uten at vi får nødvendige midler til omstilling og investering.

Les også: Sykehusansatte i sjokk

– Det at hun trekker seg er en logisk konsekvens av de kravene styret har stilt til henne. De har bedt henne om å oppfylle fusjonsprosessen, men avvist den økonomiske langtidsplanen som sykehuset har presentert for styret.

Grimsgaard mener også at flere bør ta stilling til Hatlens beslutning.

– Hvis klinikklederne deler Hatlens vurdering, så må de også ta konsekvensene av dette. Da må de enten ta til orde og stanse denne prosessen, eller fratre slik som Hatlen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Skal spare 500 millioner

Se video fra 26. mai: Skal spare 500 millioner.

Leder i to år

Samtidig som at Hatlen fratrer sin stilling, konstitueres viseadministrerende direktør Jan Eirik Thoresen som leder for Oslo universitetssykehus inntil ny administrerende direktør er ansatt.

Hatlen har vært administrerende direktør for Oslo universitetssykehus siden juni 2009. I denne perioden har hun ledet arbeidet med å fusjonere og integrere Aker sykehus, Rikshospitalet (inkludert Radiumhospitalet) og Ullevål sykehus.

Fusjonsprosjektet er et av Norgeshistoriens største og mest omfattende.

– Helt sikker på at det blir gjennomført

Omorganiseringen av Oslo universitetssykehus fortsetter med samme kraft selv om Siri Hatlen sier opp sin stilling som sykehusdirektør.

Direktør i Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen.

Bente Mikkelsen

Foto: Helse Øst / SCANPIX

– Jeg føler meg helt sikker på at dette blir gjennomført selv om dette er en vanskelig dag. Vi er i ferd med å skape Nordens største og mest moderne sykehus, som vil være en spydspiss innen forskning og innovasjon og vil gi veldig god kvalitet til pasientene, sier administrerende direktør for Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen.

Hun takker Hatlen for jobben hun har gjort.

– Hun har gjort en veldig bra jobb med å få på plass ledelse og organisasjonsmodell og har klart å skape et grunnlag for å kunne gå videre med endringene som vil gå over mange år framover, sier Mikkelsen.

500 millioner i pasientkutt

I mai vedtok styret i Oslo universitetssykehus å kutte 500 millioner kroner før året er omme. Hatlen hadde i forkant sagt seg enig med de ansatte i at kuttene vil gå ut over pasientbehandlingen.

6. mai gikk Hatlen ut og sa at mellom 2000 og 3000 ansatte kunne miste jobben.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Oslo universitetssykehus skal kutte opp mot 3000 årsverk

Se video fra 6. mai: Oslo universitetssykehus skal kutte opp mot 3000 årsverk

Siri Hatlens sluttavtale følger Helse Sør-Østs standard. Hun får 12 måneders etterlønn med eventuell fratrekk av ny lønn dersom hun går inn i nytt arbeid i løpet av perioden.

Var det riktig av Hatlen å trekke seg?