Hopp til innhold

Nordens største modelljernbane - sekund for sekund

Savner du Hurtigruten og Bergensbanen? Bli med på en reise utenom det vanlige, nemlig Gamlebybanen – sekund for sekund!

Video Gamlebybanen - sekund for sekund

Gamlebybanen – sekund for sekund

Med Bergensbanen og ikke minst Hurtigruten – minutt for minutt – ble «slow-TV» en seersuksess i Norge.

Nå inviterer NRK.no deg til å bli med på en mindre, men minst like spennende reise: «Gamlebybanen – sekund for sekund».

I den nesten 12 minutter lange filmen kan du være passasjer på Nordens største modelljernbane – som ligger i Gamlebyen i Fredrikstad.

– «Slow-TV»

Det dreier seg om tre kilometer med skinner gjennom en 300 kvm stor miniatyrby, med flere enn 1000 hus, hundrevis av vogner og en hel skog av trær.

Og selv om formatet er lite, er detaljrikdommen stor – så vi kan love alle en spennende og ikke minst humoristisk togreise i Gamlebyen.

NRKs prosjektleder for Bergensbanen og Hurtigruten-sendingene, Thomas Hellum, synes modelljernbaneprosjektet er morsomt og spennende.

– Dette er veldig artig og god slow-TV. Som gammel modelljernbaneentusiast synes jeg det er ekstra stas. Drømmen var alltid å være så liten at jeg kunne sitte på med et av modelltogene og nå har jeg muligheten. Det er helt kanon, sier Hellum til NRK.no.

SE OGSÅ:

Startet for åtte år siden

Det er Arne Børresen som er jernbanedirektør i Gamlebyen Modelljernbanesenter. Historien bak senteret, som åpnet i 2010, er historien en mann og en besettelse. Men det er også et eventyr som beviser at det stadig er rom for kreativ galskap i det moderne samfunn.

Mannen bak modelljernbanen kan du møte i "Glimt av Norge" på NRK1 klokken 20.45 torsdag kveld.

Børresen har vært langt over gjennomsnittet interessert i modelltog, helt siden han i 1970 fikk et Lego-tog i julegave. Etter hvert ble gutterommet fylt med tog og landskap. Da han ble eldre, hadde han et 70 kvadratmeter stort anlegg hjemme i underetasjen.

Norge Rundt fikk høre om den langt over gjennomsnittet toginteresserte mannen, og laget et innslag som ble sendt i januar 2004.

Responsen var enorm og Børresen tenkte derfor: «Hvorfor ikke dele gleden med flere?»

Dermed var ideen til jernbanesenteret født. Resultatet er altså tre kilometer med modelljernbaneskinner i et nesten 300 kvadratmeter stort lokale i Gamlebyen.

Publikumssuksess

Siden åpningen i 2010 har både små og store strømmet til modelljernbanesenteret .

Thomas Hellum i NRK tror modelljernbaneturen også har potensial til å bli en hit på nett.

– Det er mulig man vil treffe et litt nerdete publikum, kanskje først og fremst menn. Men vi trodde jo også at Bergensbanen og Hurtigruten ville bli for smalt for folk flest. Men alle vet jo hvordan det gikk, sier Hellum.

LES OGSÅ:

Arne Børresen er i ferd med å utvide jernbanen i Gamlebyen. Han har kjøpt nabogården vegg i vegg, slik at anlegget kan bygges ut til nesten det dobbelte. Åpningen blir senere i år, 12.12.12, – 12 minutter og over 12!!