Hopp til innhold

Ga bort sjefsjobb uten søknadsrunde

Ap-byråd Geir Lippestad brøt sitt eget regelverk da hans byrådsavdeling ga en sjefsjobb til Trygve Nordby i november i fjor. Stillingen ble ikke utlyst av Oslo kommune.

Geir Lippestad (Ap)

Da Geir Lippestad trengte ny sjef for flyktningkrisen i Oslo kommune ansatte han Trygve Nordby uten å utlyse stillingen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Da det rødgrønne byrådet trengte en ny toppsjef, hoppet de over sine egne regler for offentlige ansettelser. Tidligere SV-rådgiver, UDI-sjef og generalsekretær i Røde Kors, Trygve Nordby, fikk jobben som fagsjef for koordinering av flyktningearbeid i Oslo kommune uten at stillingen ble lyst ut i forkant.

– Virker som kameraderi

– Det er alvorlig fordi dette virker som kameraderi og en partipolitisk ansettelse. Man ønsker å få Trygve Nordby inn i Oslo kommunes flyktningearbeid fordi han var kjent for venstresiden tildligere. Så unngikk man da selvsagt bestemmelsene som gjelder for å utlyse stillinger, sier Carl I. Hagen, Frps gruppeleder i Oslo bystyre.

Carl I. Hagen, stortingspensjonist i Høyesterett

Opposisjonen mener det er kameraderi at Trygve Nordby fikk jobben uten å søke.

Foto: Johan B. Sættem

Nordby ble ansatt for over ett år, på tross av at midlertidige ansettelser uten utlysning har en grense på seks måneder, ifølge regelverket.

– En glipp

I byrådsavdeling for næring og eierskap innrømmer de at de gjorde en feil da de ansatte Nordby uten å utlyse stillingen.

– Reglene er slik for prosjektstillinger at man skal utlyse disse dersom man ansettes for lenger enn seks måneder, og det ble ikke Trygve Nordbys stilling. Det var en glipp, og det skal vi rette opp i når hans kontrakt går ut, sier Geir Lippestad, Aps byråd for næring og eierskap.

Han avviser at det var Nordbys nære forhold til hans byrådskollegaer i SV som gjorde at han rykket inn i stillingen uten søknadsrunde.

– Jeg har aldri møtt Trygve Nordby før denne prosessen startet. Så jeg vet ikke hva Hagen sikter til, sier Lippestad og legger til:

- Nå har ikke jeg vært involvert i det formelle rundt denne ansettelsen. Det er det administrasjonen i Oslo kommune som er. Det som skjedde var at vi fjor hadde en akutt situasjon rundt flyktningekrisen i Oslo, og det var viktig å få på plass en flyktningekonsulent så fort som mulig, sier han.

Trygve Nordby, fagsjef på asylbygg i Oslo kommune

Trygve Nordby fikk jobbe som sjef for flyktningarbeidet i Oslo kommune uten at stilligen ble utlyst.

Foto: Else Karine Archer / NRK