Hopp til innhold

Ga alt på spinningtime i fengselet

Drammen (NRK): Innsatte i Drammen fengsel spinner for å takle hverdagen, og Mads Kaggestad sparte ikke på kreftene da han var spinninginstruktør på fengselet.

Mads Kaggestad gir alt på spinningtime i Drammen fengsel

– Vi kjører, vi sliter, vi nærmer oss mål, folkens!

Svetten sildrer og blodårene buler ut. De fengselsinnsatte tråkker fra seg på syklene i det nyoppussede spinningrommet, mens de hører på Mads Kaggestads røst.

– Det er fra jobba! Hold den! roper den tidligere proffsyklisten til de innsatte. Økta han kjører i Drammen fengsel er knallhard.

Viktig med regelmessig trening

– Alle trenger å mosjonere, og det er det samme for alle. Det handler om å få mosjonert litt, regelmessig, sier Kaggestad.

39-åringen var en årrekke hjelpesyklist for det franske laget Crédit Agricole og vet hvor viktig fysiskaktivitet er.

– Det handler ikke om å skulle være tynn, løpe fort, være kjempe sterk og se bra ut. Men det handler om alt det du ikke kan se. Hjerte, lunger, muskler og mentalt. Det er ikke så mye som skal til før du får effekt.

Mads Kaggestad

VIKTIG: Mads Kaggestad tror det er viktig med regelmessig mosjonering for innsatte.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

For innsatte Ronald Hånes var det mye læring å ta med seg.

– Det er morsomt at en som kan sykle, kan lære oss hvordan vi skal sykle med puls og hele pakka.

Ansatte endrer livsstil

Med et belte rundt livet og en projektor har de innsatte, ved hjelp av fargekoder, full kontroll over pulsen til enhver tid.

– Hvitt er helt avslappende, blått er å komme i gang, grønt er midt imellom, gult er litt fortere og rødt er nærmere hjertestans, forklarer innsatt Awara Sharif.

Det blir lange ventelister når de tre ganger i uken får muligheten til å tråkke fra seg, forteller Gisle Grahl-Jacobsen som er avdelingsleder i Drammen fengsel.

– Det vi har sett er at noen her har aldri prøvd seg på sykkel. Noen slutter å røyke, andre kjøper inn frukt. Så det er givende å ha fast trening.

Hvor viktig er det at de ansatte er i god form?

– Som Mads fortalte tidligere, så gir det en mental styrke til å takle en veldig tøff hverdag. Mange blir satt i varetekt her og får store forandringer i livet. Det å kunne koble ut livet og trene ut frustrasjonen, det tror jeg betyr veldig mye.

Birken er målet

Ronald har allerede bestemt seg for å sykle ett bestemt sykkelritt når han slipper ut av fengselet.

– Jeg har et mål, og det er Birken.

Ronald

VIL TIL BIRKEN: Ronald Hånes har blitt glad i å spinne og sikter nå mot Birkebeinerrittet 2019.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Kaggestad har troen på at Ronald kan gjøre det bra.

– Ja, uten tvil. Ronald kommer til å gjøre det bra i Birken. Han ser bra ut, han ser sprek ut og han er motivert som er det viktigste. Det har jeg troen på at blir kjempebra.

– Når kan vi se deg sykle Birken?

– 2019, svarer Ronald.